Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre.

Tisztelt Praxis!

Nem nagyon vagyok képben, hogy milyen fogorvosi ellátás jár a biztosításunkra ingyen, de mintha úgy hallottam volna, hogy a fehér tömésért már nem kell külön fizetni. Nekem Magyarországon van biztosításom, fizetem a havi hat ezer valahány forintokat. Nemrég történt, hogy Németországban voltam és kiesett a tömés a fogamból (az amit pár hónapja csinált a fogorvos otthon). Elmentem a fogorvoshoz, aki EU tb kártya híján megcsinálta számlára. A hangsúly a számlán van, ugyanis a 70€-s számlát kiküldte a címemre, amit később befizettem.

Otthon voltam, és letört a fogamból egy darab, mentem a fogorvoshoz, aki közölte, hogy ha esztétikus tömést akarok, akkor azért fizetni kell 3000 Ft-ot. Természetesen bevállaltam, pedig úgy tudom, hogy ezért nem lehet külön díjat kérni. Nem volt nálam készpénz, mondtam, hogy rögtön hozom, csak ide megyek a szomszédba. Évek óta járok ehhez a fogorvoshoz, de az igazolványomat ott tartotta zálogba, és természetesen számlát nem kaptam. Nem is tűn volna fel, ha előtte pár héttel nem találkozom egy másik bánásmóddal. Az egyik helyen, ahol idegen voltam, nem ismertek, akkor láttak először, a hetven eurós számlát is ráértem kifizetni utólag, átutalással, míg otthon, ott ahol ismertek, évek óta oda jár a család is, nem nézték ki belőlem, hogy nem szaladok el egy háromezres számla elől.

Sajnos, ha a fogorvosi ellátást biztosításra akarom igénybe venni, akkor kénytelen vagyok oda menni, ahová körzetileg tartozunk, ki vagyunk neki szolgáltatva, ha meg vagyunk vele elégedve, ha nem. Nincs szabad orvos választás, a betegek ki vannak szolgáltatva, miközben más minden fogorvos maszek. Azt tapasztalom, hogy a szakorvosi rendelések ideje is azért van korlátozva, hogy az ember kénytelen legyen maszek rendelésre menni. A legtöbb helyen a kettő ugyan ott van, sokszor az orvos is ugyan az.