A Jobbik alelnöke Zuschlag Jánost idézte, aki azonban nem azt mondta, amit Novák állít.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és parlamenti képviselője csütörtöki sajtóközleményében holokauszttagadást követett el- írja a Magyar Narancs. Ahogy beszámoltunk róla, Novák Előd szerda este kért minden parlamenti képviselőtől e-mailben tájékoztatást arról, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal. A válaszokra 30 napos határidőt adott. Ertsey Katalin, az LMP képviselője Facebook-oldalán reagált a „kérésre”: „Rég köztudott, hogy izraeli–piréz állampolgár vagyok, magyar állampolgárságomat vásárlás útján szereztem be kevéssel a jelöltségem előtt”. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szintén ironikus választ adott: ő vatikáni állampolgárnak vallotta magát.

Noha Ertsey viccnek szánta válaszát, Novák Előd mégis komolyan vette, csütörtökön sajtótájékoztatón szólította fel az LMP-s képviselőt a lemondásra, mert „eltitkolta izraeli állampolgárságát”. Ertsey ezt követően az Indexnek azt nyilatkozta, hogy Novák félreértette ironikus szavait. A jobbikos képviselő pedig közleményt bocsátott ki: „Értettem én a viccet, csak nem szeretem, ha hazánk Izrael általi gyarmatosításáról van szó”– írta.

A közleményt így folytatja a képviselő: „A Simon Perez izraeli államelnök által meghirdetett felvásárlásunk kapcsán legalább olyan morbid humorizálni, mint amilyen az MSZP-s politikusbűnöző Zuschlag János elhíresült vicce volt a Terror Háza előtt a hidegben, miszerint a zsidók legalább nem fáztak, amikor állítólag «befűtöttek» nekik.”

A holokauszttagadást látszólag Zuschlag követi el, de erről valójában szó sincs- írja a Magyar Narancs. A Terror Háza előtt 2004 októberében ugyanis szó szerint ez hangzott el Zuschlag és Marsovszky Balázs, a FIB-ISZ akkori elnöke részéről:

Marsovszky Balázs: Gondold el, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szeren…,szegény
Zuschlag János: Á, nekik már nem volt hideg – (nevet).
Marsovszky Balázs: Hülye!

Vagyis a Novák-közlemény legutolsó tagmondata már nem Zuschlag-idézet, abban nem hangzott el sem befűtés, sem állítólag. Ez a Jobbik alelnökének saját állítása, múltértelmezése.

Novák Előd nyilatkozata kimeríti a holokauszttagadás büntetőjogi tényállását – mondta a magyarnarancs.hu-nak Fleck Zoltán. A jogász hozzátette, hogy ha valaki feljelentést tesz egy ilyen ügyben, és az ügy bíróság elé kerül, akkor annak a ténye, hogy a holokauszttagadást egy parlamenti képviselő követte el, ráadásul nagy nyilvánosság előtt, lényeges körülménynek számít.

A holokauszttagadást büntető törvény Magyarországon 2010-ben lépett hatályba. Azóta egyetlen eset volt, hogy a törvény alapján ítéletet hoztak valaki ellen. Idén júniusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon egy év hat hónap, 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte N. Györgyöt, aki 2011 október 23-án, a „Nem tetszik a rendszer” demonstráción magasba tartott egy táblát, melyen héber nyelven a „holokauszt nem történt meg” felirat volt olvasható.

atv.hu / Magyar Narancs