Nyilvános kivégzésről beszél a vármúzeum igazgatója.  Lapáton Rémiás Tibor

– Nem jutok szóhoz – így kommentálta dr. Rémiás Tibor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezetet hétfőig igazgatóként vezető szakember Benedek István, a Heves Megyei Intézményfenntartó Központvezetőjének kedd reggeli közleményét.

Rémiás lapunknak elmondta, derült égből villámcsapásként érte az indoklás nélküli felmentés. Hétfőn munkaidő után kapott egy telefonhívást, hogy kedd reggelre hívjon össze dolgozói értekezletet. Az igazgató oda még öltönyben érkezett, mert úgy tudta délelőtt a HMIK vezetőjével és Eger polgármesterével együtt utazik a fővárosba, hogy aláírják a múzeumi szervezet fenntartásának átadás-átvételi dokumentumait a minisztériumban. Az egri vár január elsejétől kerül át a megyeszékhely fenntartásába az intézményfenntartótól.

 

– Kettétört ezzel a döntéssel a karrierem, én nem követtem el semmilyen jogsértést, ezért nem értem ezt a felmentést, különösen annak stílusát. Olyan volt, mint egy nyilvános kivégzés. Benedek István felolvasta az indoklás nélküli felmentésemet, még szót sem kaphattam, csupán annyi lehetőséget hagyott, hogy megköszönjem a kollégáimnak az eddigi közös munkát. Különösen azért megdöbbentő ami történt, mert a HMIK igazgatójával akkor találkoztam utoljára a június elején a gondjaimra bízott egri várban, amikor kinevezett. Felvettem a kapcsolatot az ügyvédemmel, szándékomban áll munkaügyi bíróság elé vinni az ügyet.

Rémiás Tibor, mivel indoklást nem kapott, csak a megérzéseire hagyatkozhat annak boncolgatásakor, miért mentették fel. Úgy érzi az volt vele a baj, hogy maximálisan a vár érdekeit képviselte, miközben olyan vezetői utasításokat kellett volna betartania és végrehajtatnia, amelyek megítélése szerint sem a múzeumban őrzött műtárgyak, sem pedig a szakemberek érdekeit nem szolgálták volna. Fájlalja, hogy nem volt kommunikáció működésének öt hónapja alatt a fenntartóval, csak utasításokat kapott, az azokban foglaltakról sohasem kérdezték a szakmai véleményét.

A huszonöt éves muzeológusi gyakorlattal rendelkező szakember azért is áll értetlenül a felmentés előtt, mert korábbi munkahelyéről a miskolci Herman Ottó Múzeumból éppen az az ember hívta Egerbe maximális támogatásáról biztosítva, aki most hat hónappal később papírból olvasott verdiktként azonnali hatállyal szélnek eresztette. heol.hu