Fütyültek a kormánypárti politikusok,  amikor a választási eljárási törvény név szerinti szavazásán Gyurcsány Ferenc nevének elhangzásakor kiderült, a bukott kormányfő nincs az ülésteremben.
Gyurcsány korábban éhségsztrájkkal is tiltakozott a regisztráció ellen, néhány napja pedig pártja, a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai élőláncot vontak az Országház köré.

 

Karácsony Gergely (LMP) ugyanakkor azzal nyomatékosította voksát, hogy azt kiabálta: „Nem, nem, soha.”

A jobbikos Pörzse Sándor előbb igent, később viszont nemet mondott.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke tegnap délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a szocialisták nem látványos, elsősorban a médiának szóló akciókkal akarták megakadályozni a törvény elfogadását, hanem józan érveket próbáltak hozni vele szemben, ezért fordulnak Áder János államfőhöz is, hogy kérjen előzetes normakontrollt. Megismételte, a regisztráció bevezetése kizárólag a kormányoldal érdekét szolgálja, de ellentétes a demokrácia alapértékeivel és a választók többségének akaratával.

A javaslat záróvitájában Harangozó Tamás (MSZP) úgy fogalmazott, a regisztráció „kicsinyes, ostoba próbálkozás a választások adminisztratív befolyásolása érdekében”. Mint mondta, a Fidesz fél, hogy elveszíti a következő választást, s ezért vezeti be a feliratkozást. Az emberek azonban el fogják zavarni őket – tette hozzá –, mert a kormánypárt visszaél hatalmával.

Dúró Dóra (Jobbik) a zárószavazás előtti módosítók kapcsán arról beszélt, hogy a kampány valójában nem ötven nap lesz, hanem a regisztrációs időszak miatt csaknem nyolc hónapig tart.

Karácsony Gergely (LMP) szerint nem semmi teljesítmény Gulyás Gergelytől, hogy néhány hónappal korábban egy szakmai konferencián még nem támogatta a regisztrációt.

Magyar Hírlap