Néhány devizahiteles mostanában örömmel tudhatta meg, hogy kölcsönének akár felétől is megszabadulhat. Információink szerint a UCB a lakáskölcsönöknél tartósabban kínálja ezt a lehetőséget. Egyedi tárgyalásokkal azonban másutt is elérhető a hitel csökkentése.

 

A BNP Paribas jelzálogfinanszírozó cége, a UCB alighanem teljes egészében le szeretné építeni hitelállományát. Mint megtudtuk, „próbaként” azoknak az ügyfeleknek, akik figyelmét hitelközvetítőjük erre felhívja, speciális ajánlatot tesznek. A tízmillió forint alatti tartozásoknál ez akár a kölcsön felének elengedését is jelentheti. Ötmillió forint előtörlesztésével teljes egészében meg lehet szabadulni a hiteltől. Az elengedett tartozás után azonban szja-t kell fizetni, ami mintegy 800 ezer forint plusz összeget igényel még. A bank készségesen csatol viszont egy nyilatkozatot is, amiben – saját felelősségére – bárki kijelentheti, hogy nem terheli adó, mert: „három hónap átlagában az én és a velem közös háztartásban élő hozzátartozó(i)mnak egy főre eső jövedelme nem haladta meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét”.

A PBT előtt legutóbb egy jenhiteles kapott ígéretet arra, hogy „méltányossági alapon” a piaci árfolyamnál kedvezőbb árfolyamon hajthat végre hitelkiváltással végtörlesztést. Másnál a felezésről szóló megállapodást hagyott jóvá a testület. A hitel felét 30 napon belül kellett ennek keretében megfizetni. Bukkantunk olyan esetre, amikor a hitel 15 százalékától szabadult meg az adós, a fennmaradó összeget pedig a korábbinál sokkal kedvezőbb konstrukció (az új THM 3,61 százalékos lett) keretében törlesztheti majd.A tízmillió forintot meghaladó hiteleknél a tartozás negyedét hajlandóak elengedni. Arra is akad megoldás, ha valaki nem képes a kívánt összeget előteremteni. A UCB erre az esetre az Aegon Hitel kölcsönét ajánlja. Mint az egyik közvetítőtől megtudtuk, más finanszírozó már csak azért sem nagyon jöhet szóba, mert a UCB az egész ügylet lezárására 60 napot ír elő (az ajánlat csak ennyi ideig él). Az Aegon pedig vállalja ezt a szoros határidőt.

Az eleinte ujjongó ügyfelek azonban a részleteket megismerve már közel sem annyira boldogok. Míg ugyanis a UCB a svájci frank hiteleknél 5,7-6,2 százalékos kamatot számít fel, az Aegon forintkölcsönének a kamata mintegy 11 százalék. Kiváltás esetén a nagy tartozáselengedés után a havonta fizetendő összeg körülbelül ugyanannyira jön ki, mint amit korábban kellett fizetni. Eltűnik viszont az árfolyamkockázat, ilyen okból a tőketartozás már nem nőhet tovább. Az adósok alacsonyabb tartozásnál ezért ezt a megoldást az árfolyamgátnál is kedvezőbbnek tartják. A 10-20 millió forintos hitelösszeget cipelők viszont a tapasztalat szerint inkább a fix árfolyamú törlesztés választják (ennek részleteiről itt tájékozódhat).

Jobban megéri euróra váltani – ha lehet

A 20 millió forintnál nagyobb tartozással rendelkezőknek (akik nem léphetnek be a védernyő alá) kiváltó hitelért az Oberbankhoz érdemes fordulniuk. Itt alig több mint négy százalékos teljes hiteldíj (THM) mellett juthatnak eurókölcsönhöz. A pénzintézet azonban alaposan megnézi, kinek ad pénzt. A jövedelem mellett az ingatlan értékét, az ahhoz viszonyított hitelarányt is vizsgálják.

A pénzügyi békéltetőnél (PBT) kötött megállapodások, ügyvédi jelzések és a közvetítők praxisában előfordult esetek is azt mutatják, hogy a hitelösszegből nem csak a UCB hajlandó adott esetben engedni. Mindezt azonban (beleértve a UCB-nél történteket is) szigorúan „egyedi” megállapodásnak minősítik a bankok. Több jelzés is érkezett hozzánk arról, hogy ilyet el lehetett érni az AXA Banknál. Mostanában azonban már elzárkóznak ezektől a tárgyalásoktól. Újabban állítólag a Raiffeisennél hajlanak ezekre a tárgyalásokra, de konkrétan csak céges hitelnél értesültünk ilyenről.