1983-ban, gimnazistaként még  a Kommunista Ifjúsági Szövetség iránti érdektelenségen lamentált Deutsch Tamás – írja az Hír24.hu szegedi oldala az Ifjúsági Magazin egyik korabeli lapját idézve. A kamasz Deutsch azt is leírja, hogy hogyan lehetne a KISZ vonzerejét erősíteni.

 

„Mi az, ami abszolút nem érdekli a T. tanuló ifjúságot?” – ezt a kérdést teszi fel címében az az írás, amelyet Deutsch Tamás 17 éves gimnazistaként jegyzett az Ifjúsági Magazinban. A cikkből, amely 1983. decemberében jelent meg, a Hír24 Szeged idézett részleteket. Ez alapján a Kaffka Margit Gimnázium harmadik osztályos tanulója azon bosszankodik, hogy az akkori diákságot teljes mértékben hidegen hagyta a KISZ politikája, bár megjegyzi, ő azok közé sorolja magát, akiknek első számú szívügye a KISZ.

A szerző kifejti jobbító szándékú javaslatait. Eszerint a fő hiba, hogy „a KISZ munkájában (és itt csak az iskoláról beszélek) a tévesen értelmezett mozgalmiság dominál”, pedig szerint el kellene érni, hogy a KISZ „ténylegesen a fiatalok politikai-ideológiai nevelésére törekedjen”, hiszen óriási ezen a területen a lemaradás.

„Igen fontosnak tartom, hogy a KISZ-tagok végezzenek társadalmi munkát, tegyenek különböző felajánlásokat, viszont ezeknek a feladatoknak pontos céljuk legyen” – írja, majd köszönetet mond az olvasóknak, hogy annak ellenére végigolvasták cikkét, hogy az már a könyökükön jön ki.