Másodfokon is pert nyert Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke az OTP Jelzálog Bank Zrt-vel szemben. Az ítélet kimondja: a bank nem számolhatta volna el a törlesztőrészletek forint összegét deviza eladási árfolyamon akkor, amikor a hitelt deviza vételi árfolyamon folyósította.

 

Tisztességtelennek minősítette a másodfokú bíróság (Szegedi Itélőtábla) ezt az eljárását a pénzintézetnek, mert így extra profithoz jutott a bank az adós kárára. Kötelezte egyben az egységes árfolyam meghatározására, ami azt jelenti, hogy a szerződésben foglalt összes devizával kapcsolatos ügyletet, – megegyezően a szerződésben foglaltak szerint -vagy vételi, vagy eladási, vagy középárfolyam valamelyikén köteles számolni.

Mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság a mai napon (2012.04.26.) az ettől eltérő pénzügyi elszámolást tisztességtelennek minősítette, így azt semmisnek kell tekinteni. Az itélet egyben kötelezi a bankot a túlszámlázások visszafizetésére.

Ezt az ítéletet akár precedens értékűnek is tekinthetjük, így tömeges perek indulhatnak meg jó eséllyel a bankok ellen.

Nézze meg mindeki a saját szerződését, hogy milyen árfolyamon (eladási, közép, vagy vételi), mikor és mit számolt el a bank.

Ami elgondolkodtató, hogy annyi ellenőrzés és vizsgálódás, oly sok civil panasz ellenére, a PSZÁF egyszer sem tartotta aggályosnak az ilyen típusú banki elszámolásokat.