Tiszaújvárosi triatlonosból mexikói úszóedző

A tiszaújvárosi TVK-Mali sportolója,  Török Alfréd közel két hónapja az ameriaki kontinensen él. A sikeres triatlonos úszóedzőként keresi a kenyerét.

-Mielőtt szeptember első napjaiban útra keltem Mexikóba, egy budaörsi uszodában – a Nyíregyházi Főiskola testnevelő-edző diplomájának birtokában – már úszódzőként dolgoztam, ráadásul a triatlonban is ez a szám a kedvencem – tudtuk meg az internet segítségével Török Alfrédtól – Egy szerencsés véletlennek köszönhetően jutott el hozzám a hír, hogy Mexikóban van egy tehetséges kislány, akinek eddigi, szintén magyar edzője hazautazik, így megüresedik a helye. Mivel érdekelt a kihívás, ez a szakma, azonnal jelentkeztem és elnyertem a mexkóvárosi állást. A 8 esztendős Athena Meneses Kovacs édesanyja magyar, édesapja pedig mexikói. A szülők látták, hogy gyermeküknek nagy tehetsége van az úszáshoz, de ragaszkodtak hozzá, hogy magyar edzője legyen, mivel a mexikói úszósport közel sincs a helyzet magaslatán, felnőtt korban egyetlen profi versenyzőjük sincs, aki sikereket érne el. Elődöm egy évig dolgozott Athenával, megtanitotta neki az alaptechnikákat, hiszen a hát- és gyorsúszásnál itt teljesen más stílust oktatnak, mint otthon.

Tanítványomat már tavaly is Mexikó egyik legjobb korosztályos úszójaként tartották nyilván. Velem eddig egy versenye volt, melyen a hat egyéni számból hatot megnyert, miközben három versenycsúcsot és két nem hivatalos országos csúcsot ért el. Alkata tökéletes az úszáshoz, az edzéseken hihetetlen, hogy mennyire figyel, nagyon komolyan odateszi magát. Az első hónapokban hétről hétre javította a saját csúcsait edzésen. Mivel a mexikoi úszás nem túl híres, ezért nem az itteni, vele egyidős lányokhoz hasonlítom az idejeit, hanem a magyar és olasz időkhöz, ahol szintén a legjobb három között van minden számban-írja a kulcs.hu