Orbán tovább húzza a nadrágszíjat

A kormány energiaszolgáltató k jövedelemadóját 50 százalékra emeli, de a 19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalék közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszi a társaságok által végrehajtott beruházásokat, a 19 százalékot meghaladó adótömeg 50 százalékának mértékéig. Ez 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

A kormány közművezetékek adóját központi adóként határozza meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem-családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesíti az adónemet. Ez 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját. Az erről szóló javaslatot már be is nyújtották az országgyűlésnek. (A közműadó az eddigi tervek szerint a önkormányzatokhoz ment volna.)
Emeli a kormány a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét. Ez 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt.
Emelik az online szerencsejátékból származó adóbevételt további 10 milliárd forinttal.

A kormány újabb döntéseiről jövő hét elején levélben tájékoztatja a Bizottságot és az Unió pénzügyminiszteri tanácsát, közölte a tárca. A miniszterelnök néhány héttel ezelőtt már előrevetítette, ha az Európai Bizottság nem elégszik meg a magyar intézkedésekkel, megemelik a bankadót, a közművagyonadót, energiaadót.