Azért, mert romák? „Tíz percen át védtem az életemet”

Tavaly nyáron nagy verekedés  volt egy szombathelyi szórakozóhelyen.

 

Az eset 2011. július 4-én történt, a bírósági tárgyalások azonban most zajlanak. A történtekről a sértett, Tóth József számolt be lapunknak, aki teremfelügyelőként dolgozott azon az éjszakán. Hajnali fél négy körül 9-10 fős roma társaság érkezett a szórakozóhelyre.

Az ez után történtekről teljesen másként számolt be a két fél. Szerkesztőségünkben Tóth József és ügyvédje mesélte el a történteket, a többi információt pedig a bírósági tárgyaláson elhangzottakból vettük.

Leköpték, tépték a haját
József azt meséli, hogy a társaságon látszott, hogy nagyon ittasak. Ő a táncteret figyelte, amikor a bejárati ajtónál álló jegyszedő szólt, hogy egy társaság azt mondta, nekik nem kell jegyet venniük és benyomultak az előtérbe.

Tóth József: Védenem kellett a vendégeket
József – vallomása szerint – felszólította őket, hogy vegyenek jegyet, és megpróbálta őket kifelé terelni az előtérből. Az is gond volt, hogy a társaság férfi tagjainak egy része félmeztelen volt, a többiek meg trikót viseltek. Közben odaérkezett egy dolgozó, aki mondta, hogy hívja a rendőröket, erre a társaság egyik tagja leköpte.

József erre bekísérte a hölgyet az előtérbe, a társaság meg utána tódult, és ekkor kezdődött a verekedés. Nyolcan, kilencen támadtak rá, ő próbált védekezni, és elállni a táncterembe vezető utat. Mire belökték, és székekkel, üvegekkel estek neki, miközben a vendégek menekülni kezdtek kifelé.

„Nyakba akarta szúrni az üveggel…”
József földre került, úgy érezte, hogy az életéért harcol: ütötték a hátát és a fejét, közben rugdosták. Az egyik támadó a pult szélén letörte egy üveg nyakát, és egy éles cseréppel szúrt a nyaka felé. Reflexből felrántotta a vállát, és azt találta el az üveg, több centis, nyílt sebet okozva.

Elsősegély után a kórházban. Tóth felvétele.
Persze, ő is védekezett, ahogy meséli, egy szétvert asztal egy darabjával. Ám közben egy teli üveggel is fejbe vágták, amitől a fején felrepedt a bőr. Végül csak a bárpult mögött nem fértek hozzá, és közel tíz perc után a támadók távoztak. Ekkorra a teremből már minden vendég kimenekült. József azt mondja, közben folyamatosan kiabálták: Megölünk! Megdöglesz! Ez lesz az utolsó napod! Verbalitásban főleg a társaság nő tagjai jeleskedtek, biztatták a férfiakat. Az egyik elkövető az eset után a kórházban is megfenyegette Józsefet, hogy vigyázzon magára, ennek nincs vége, csúnyán el lesz kapva, még aznap megkeresik.

A rendőrség végül a hívás után 12 perccel érkezett meg, a támadók addigra eltűntek, négyüket, három férfit és egy nőt, a Király utcában fogták el. Úgy tudja, ők a rendőröknek is ellenálltak, veszekedtek. A többieket azóta sem találják.

Mert romák?
Az ügyben ez év június 21.-én volt az első tárgyalás, ahol a vádlottak teljesen eltérő vallomásokat tettek. Azt állították, csak azért nem engedték be őket a klubba, mert romák. Őket támadta meg József, ők csak védekeztek. Egyikük azt mondta, hogy agyrázkódása volt, semmire sem emlékszik, a másik azt, hogy a szabadban hányt, amikor kitört a balhé, aztán fejbe vágták, és ő többre nem emlékszik.

Az ügyvéd szerint téves az eset minősítése
A tárgyaláson tett vallomásaik egymással is ellentmondásba kerültek, még abban is, hogy hányan és milyen módon érkeztek a helyszínre, egyikük azt mondta, közben hét kocsi érkezett bőrfejűekkel, akiknek a kezében kard volt.

A szemtanúk azonban József vallomását támasztották alá, sőt, vele együtt többen is felismerték a hallgatóság között azt a másik nőt, aki szintén ott volt azon az estén és leköpte az egyik vendéget és tépte a haját. Őt azonban sem akkor, sem azóta nem vonták eljárás alá.

József elmondta, hogy nagyon rosszul esett neki, amikor az elkövetők védője az ő szavahihetőségét kérdőjelezte meg azzal, hogy valószerűtlen, miszerint egyedül verte vissza kilenc ember támadását, miközben az életét is védte.

Az ügyvéd indítványa az ügyészséghez és a bírósághoz (Galéria)
József szerint érdekes fordulat ez azok után, hogy már korábban is ismerte a társaságot, ő is üzemeltetett egy másik szórakozóhelyet Szombathelyen, és ő volt az egyetlen, aki beengedte őket, mert egyébként már mindenhonnan kitiltották a társaságot a balhék miatt. A szórakozóhelyen az volt a dolga, hogy védje a helyet és a vendégeket.

Mindenkinek van priusza
A bírósági anyagokból kiderült, hogy a társaság eljárás alá volt mind a négy tagjának volt már priusza. Egyikük ellen letöltendő börtönbüntetést, a másik három vádlott ellen felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A letöltendő börtönbüntetést az indokolta, hogy az elkövető a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

A történtek ügyében a vád garázdaság és könnyű testi sértés, az ügyészség egyikük ellen letöltendő börtönbüntetést, egy férfi ellen felfüggesztett börtönt kért, a másik két vádlottal szemben pedig pártfogó felügyelet elrendelését indítványozták.

A vád minősítésének alapja az igazságügyi orvosszakértői vélemény volt. Amely megállapította, hogy Tóth fején a „közepesnél kisebb erejű” ütéstől származó repesztett seb van, a ball vállán, a felkar felső és alsó harmadánál, valamint a könyökénél vágott sebek vannak, amik „ valószínűleg valamilyen éllel bíró eszköztől keletkezhettek”, melyek könnyű testi sérülésnek minősülnek.

Élet kioltására alkalmas eszköz
A bírósági tárgyalás júniusi első fordulója után dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd vállalta el Tóth József jogi képviseletét. Mint mondta, tette ezt azért, mert felháborította a bűncselekmény minősítése, és az, hogy Magyarországon megtörténhet egy ilyen eset. Úgy véli, az ügyészség hibát követett el, amikor könnyű testi sértés és garázdaság miatt emelt vádat.

Pár nappal a támadás után még jól látszanak a nyomok
Szerinte az eset ugyanis ennél súlyosabban minősül, figyelemmel az elkövetők számára, a felfegyverkezve való elkövetésre, a sérülések helyére és a kitartó támadásra, ráadásul a csoportos elkövetés is súlyosbító tényező. Egy feltüzelt csoportban könnyen kialakul a lincselés szándéka, ezt bizonyítja a több tanú által megerősített életellenes fenyegetés.

A jogszabályoknak megfelelően folytassák le az eljárást!
Azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a több tanú által felismert, a tárgyaláson a hallgatóság soraiban megjelent egyik elkövetőt nem vonták eljárás alá. Pedig szinte saját maga kínálta fel ezt, hiszen tudhatta, hogy fel fogják ismerni. A tárgyalás után szabadon távozott.

Szendrő több ponton párhuzamot vélt felfedezni a szombathelyi eset, és a közelmúlt nagy port kavart esetei között. Ide sorolja a Cosma-gyilkosságot, az olaszliszkai, a berzéki, az ibrányi, a nyírkátai és a biharnagybajomi bűncselekményeket, ahol szintén csoportosan követtek el élet és személy elleni bűncselekményeket.

Az ügyvéd kiemelte, annak is üzenet értéket kell tulajdonítani, hogy több tanú az elkövetőkkel való szembesítés mellőzését kérte a bíróságtól, mivel félnek az elkövetőktől.

József kérte, hogy a cikkben köszönetet mondhasson azoknak a kollégáinak, akik elkísérték a tárgyalásra, és akik az elkövetkező tárgyalásokon is garantálják a biztonságukat, mivel az elkövetők és kíséretük az első tárgyaláson folyamatosan hangosan fenyegetőztek a folyosón.

A következő tárgyalás időpontja november 15.-én 13 órakor lesz a szombathelyi városi bíróságon.