Gyurcsány Ferenc egyetért azzal,  hogy az összefogásnak Bajnai Gordon legyen a vezetője, de ha győznek az ellenzékiek 2014-ben, lehet, hogy visszavonul – mondta a Klubrádióban.

 

Gyurcsány hangsúlyozta, pártja, a Demokratikus Koalíció régóta mondja, hogy szinte bármi áron együtt kell működni, most pedig már ezt mondja az Együtt 2014 is. A volt miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy pártja május óta azt mondja, hogy Bajnainak van ebben helye és el is tudják képzelni, hogy ő legyen ennek a vezetője.

Hozzátette, lehetne Mesterházy Attila, az MSZP elnökeis ez a vezető, de nem elegen látják bele ezt a szerepet. Mint mondta, a DK tagjai egyetértenek abban, hogy világos beszédre van szükség két lényeges ponttal, ezek egyike, hogy össze kell fogni és kétharmaddal meg kell verni a Fideszt, a másik, hogy ennek az összefogásnak Bajnai legyen a vezetője.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, „cudar másfél évnek nézünk elébe”. Mint mondta, szerinte nem az a végcél, hogy megbuktassák ezt a rezsimet, ahogy Bajnai Gordon szokott fogalmazni, hanem az, hogy utána kormányozzanak is. Ehhez Gyurcsány szerint a legfontosabb, hogy a miniszterelnöknek elég nagy mozgástere legyen, ez pedig akkor lesz nagy, ha az általa vezetett politikai formáció közepén helyezkedik el.

A volt miniszterelnök szerint az Együtt 2014-nek az a hibája, hogy Bajnai nem a közepén helyezkedik el, hanem a szabadelvű végén. Mint mondta, Bajnai „tisztességes balliberális gondolkodó”, de a Szolidaritáshoz, vagy az LMP-hez képest liberálisabb.

Gyurcsány hozzátette, kutatások szerint a DK választói is 85 százalékban támogatják Bajnai Gordont, de szerinte még nem tudni, hogy Bajnainak sikerülni fog-e a visszatérés. A volt miniszterelnök azt is megemlítette, elképzelhető, hogy 2014 után visszavonul, de előtte „ezt a meccset meg kell vívni”.

Forrás: Klubrádió