„Nem szabad elájulni a magyar  képzettségtől”, tömeges selejtgyártást végeztek az egyetemek Magyarországon, a kínai fiatalok tudása jobb, mint a magyaroké – mondta Demján Sándor, a VOSZ elnöke a Világgazdaság A növekedés feltételei című konferencián.
Demján szerint nem szabadna olyan tudósokat képezni, „akik például a bogarak életét kutatják”, csak azt szabad kutatni, ami mögött van termelési háttér, különben Kínának végezzük el a kutatást. „Először segédmunkás voltam, igenis szükség van segédmunkásokra. Sokan mondják, hogy nem akarjuk, hogy az esztergályios tudja, ki az a Goethe. Én pedig azt szeretném, ha a kultúrantropológus tudná, mi a különbség a búza és a rozs között” – tette hozzá a Világgazdaság beszámolója szerint.

 

A VOSZ elnöke szerint nem működőképes, ha egy évben annyian jelentkeznek pszichológusnak, mint mérnöknek, akinek nem elég a képessége, legyen szakmunkás. „A szakmunkásoknak pedig kezet kell csókolni, és nem lenézni az Európára jellemző fonnyadt arisztokráciával” – mondta.