Az EU-ban csak jövőre tetőzik  a munkanélküliség, az idei recesszió még mélyebb lesz, a későbbi fellendülés nem lesz egységes vagy tartós, és még az államadósság is nő. Brüsszel csúnyán rontotta az eddig sem túl optimista növekedési előrejelzéseit, ám tartaná a jelenlegi irányt, írja a Napi Gazdaság.

 

Az EU végrehajtó szervezete szerint az idei GDP-csökkenés nagyobb lesz az eddig vártnál, és a következő két évben is az eddig reméltnél lassabban térhet vissza a növekedés. Azt ugyan elismeri az EB is, hogy jelentős részben a többek között általa is koordinált szigorú költségvetési konszolidációs politika rontja a bővülési kilátásokat, ám a jelentés szerint a negatív hatás csak rövid távon jelentkezik, és a most megkezdett strukturális reformok később javítják az országok növekedési pályáit – írja a Napi Gazdaság.

Ez már most tetten érhető a folyó fizetési mérlegek jelentős javulásában, a termelékenység emelkedésében és a szektorális mérlegek kiigazításában. A testület azt is elismeri, hogy valójában e folyamatok is hátrányos fejleményeket tükröznek, például a reálbérek csökkenését, az alacsony képzettségű munkavállalók leépítését vagy a fogyasztás nyomott szintjét − ennek, valamint a versenyképességi különbségek várható szélesedésének ellenére kitartanának a jelenlegi politika mellett.

Mélyebbre
Az őszi növekedési és gazdaságpolitikai prognózisok mindenesetre az EB reményei dacára lehangolóak.

Az idén az eurózónára várt 0,4, az EU egészére pedig 0,3 százalékra előre jelzett recesszió után a következő két évben is gyenge marad a növekedés: 2013-ban az európai valutablokk egésze csupán 0,1 százalékkal bővül majd.

Az EB szerint Franciaországban és Spanyolországban is további intézkedések kellenek a korábbi deficitcélok tartásához, Olaszországban mélyebb lesz a recesszió, a német növekedési prognózist pedig a korábbi felére vágták vissza (az EB szerint 0,8 százalék lesz jövőre a német növekedés, míg a kormány még mindig 1 százalékos bővülésre számít).

Hiába csökkentik, nő
A kiábrándító GDP-alakulás miatt az államadósság tovább emelkedik majd: az eurózóna esetében a GDP arányában az idei 92,9 százalékról 94,5 százalékra, az EU egészében pedig az idei 86,8 százalékról 88,5 százalékra nőhet 2013-ban az adósságállomány.

Jövőre ráadásul a már most is történelmi csúcson lévő munkanélküliség is tovább emelkedik, Spanyolországban például csaknem 27 százalékon tetőzhet.

Kilógunk, lefelé
Keleten is rontotta az EB a növekedési kilátásokat; ott ugyan a legtöbb országnak ad némi mozgásteret az önálló monetáris politika, ám exportpiacaik lassulásának tovább gyűrűzését nem tudják kikerülni.

Azon országok tudnak valamirevaló növekedést felmutatni a régióban, amelyek nagy belső piaccal rendelkeznek (Lengyelország), vagy brutális strukturális reformokat hajtottak végre korábban, s alacsony bázisról növekednek (Románia és a balti országok).

Magyarország a legtöbb makroadatnál lefelé lóg ki a régióból: idén csak Csehországban lesz mélyebb recesszió (1,3 százalékos), ám a következő két évben a csehektől is többet vár az EB, mint Magyarországtól. Az államadósság pedig változatlanul Magyarországon a legnagyobb a GDP arányában az összes keleti tag között.