Újból felmelegedhet a lezuhant bejrúti Malév-járat ügye

Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök  keddi budapesti látogatásán téma lehet az 1975-ben Bejrút közelében lezuhant Malév-gép felkutatásának ügye – értesült a Magyar Hírlap.( Fotó: az áldozatok a hátsó fedélzeten)

 

A lap keddi számában azt írta, hogy az erre vonatkozó kérdésüket kormányzati forrásaik ugyan elhárították, ennek ellenére „nem kizárt”, hogy a téma napirendre kerül.

A tragédia után 37 évvel még mindig rejtély, hogy miért és hogyan zuhant le a Malév 240-es járata Bejrút közelében 1975. szeptember 30-án, a személyzettel és az utasokkal együtt hatvan fő halálát okozva.

A lap utalt arra, hogy a géppel utazott volna 53 utas, aki nem jelentkezett beszállásra. Feltételezések szerint ők az akkor Budapesten tartózkodó, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) képviseletének megnyitására érkezett küldöttség tagjai lehettek. A gépet minden bizonnyal lelőtték – jegyzik meg.

Felidézték azt is, hogy 2007-ben Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért akkor felelős miniszter képviselői kérdésre azt közölte: 2003 nyarán a szolgálatok összefoglaló jelentést készítettek a rendelkezésükre álló adatokról, amiben azt fektették le, hogy a szerencsétlenség oka nem állapítható meg.

A 2003-ban kelt dokumentum szigorúan titkos minősítésű