Az energiaszektor, a környezetvédelem
 és a mezőgazdaság területén lát lehetőséget a magyar és a libanoni kormány a két ország közötti üzleti együttműködés elmélyítésére – közölte Orbán Viktor miután a Parlamentben tárgyalt libaboni partnerével. Nadzsíb Mikáti hangsúlyozta, országa nagyon fontos szerepet játszik abban a „viharban, amely a közel-keleti térséget jelenleg átszeli”.
Orbán Viktor kiemelte: a magyar kormány különösen értékesnek tartja azt a demokratikus politikai gyakorlatot, amelyet Libanonnak sikerült kialakítania. Libanon ugyanis egy rendkívül bonyolult helyzetben európai mércével mérve is teljesen demokratikus, a vallás- és szólásszabadságot, valamint az emberi jogokat mélyen tisztelő politikai rendszert hozott létre – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar kabinet külpolitikai tervei és a libanoni kormányzat elgondolásai között teljes a véleményazonosság.

 

Kijelentette azt is, hogy a magyar kormány minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja azt a politikát, amelyet Libabon folytat annak érdekében, hogy a saját szuverenitását, politikai rendszerét fenntartsa, és békés szerepet játsszon a térségben.

A budapesti megbeszélésről szólva a kormányfő elmondta: főképp gazdasági kérdésekről tárgyaltak, és azt vizsgálták, hogy a két kabinet hogyan tudja kedvezőbbé tenni Magyarország és Libanon együttműködését az üzleti közösségeknek. Az együttműködés elmélyítésére alkalmas területek között említette az energiaszektort, a környezetvédelmet és az agráriumot. E területeken szerinte már a következő évben előrelépésre lehet számítani.

Orbán Viktor emellett beszámolt arról, hogy egy partnerségi ösztöndíj-megállapodás keretében a jövő évtől kezdődően százas nagyságrendben érkezhetnek libanoni diákok magyar egyetemekre, és fordítva, magyar hallgatók libaboni felsőoktatási intézményekbe. A két miniszterelnök megállapodott abban is, hogy jelentősen könnyítik a vízumhozzáférés lehetőségét a libanoni állampolgároknak.
Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy az 1975-ben Bejrút közelében lezuhant Malév-gép ügye nem volt téma a keddi találkozón.

Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, országa nagyon fontos szerepet játszik abban a „viharban, amely a közel-keleti térséget jelenleg átszeli”. Orbán Viktorral tárgyaltak a régió helyzetéről, és arról, hogyan látják annak jövőjét.

Azt mondta, áttekintették a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét. Kifejtette, a megbeszélésen tanácskoztak a vízumhoz jutás megkönnyítéséről, a turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről és diákcsereprogramokról. Amellett, hogy libanoni diákok tanulhatnának Magyarországon, magyar fiatalokat is várnak a libanoni egyetemekre, hogy arab nyelvet tanuljanak – fűzte hozzá.
A jövő héten Budapesten magyar és arab üzletembereknek rendeznek fórumot, amely jó alkalom lesz a tapasztalatcserére – fogalmazott. Hozzátette, mindkét ország célja a megfelelő befektetői légkör megteremtése, és saját eszközeikkel igyekeznek ösztönözni a beruházásokat.
(MTI)