Nem terheli adókötelezettség a belterületi művelés alatt álló földeket, a külterületi termőföldet, ide értve a tanyát is. A központi szabályozás folytán, nem érinti adóterhelés az utakat, a vasúti pályát, illetve a temetők területét, az állam, az önkormányzatok és az egyházak tulajdonában álló ingatlanokat. Feltételes adómentesség illeti az egyesületet, alapítványt, közszolgáltató szervezetet és a köztestületet, amennyiben esetleges vállalkozási tevékenysége után adófizetési kötelezettsége nem keletkezik, és az ingatlant alaptevékenysége kifejtésére használja.

 

A grémium elé kerülő javaslat tovább szűkíti az adóköteles ingatlanok sorát, mivel egyrészt csak a beépítetlen, illetve alacsony beépítettségű telkeket adóztatná, másrész nulla adókulccsal „terheln锑 az ipari és termelő szférát. A lakosság lakóházas ingatlanjai szintén adómentes körbe kerülnek. Tehát csak olyan vagyontárgyakat adóztatna meg a város, amelyek jelentős vagyoni értéket képviselnek, de túlnyomó többségük után eddig nem merült fel adófizetési kötelezettség.
Az adó mértékének differenciáltsága különbséget tesz a teljesen üres és a kis mértékben – 5
%-ot el nem érő – beépített telkek között, valamint a telek területi elhelyezkedését is figyelembe veszi, preferálva az egyes területek eltérő értékét, kifejezve a vagyonarányos közteherviselés elvének való megfelelést. A telekadó adómaximuma 2013. évben 313,26 Ft/m2, így a bevezetendő legmagasabb 120.­ Ft-os adómérték nem éri el annak 40 %-át sem.