Kiss Lajos golopi polgármester  íjat ragadott, és a közmunkásokat védelmezve keresztül lőtte Buksi kutyát. Látjuk magunk előtt a jelenetet: boldog közmunkások vonulnak az őszi időben, hogy 47 ezer forintot keressenek, és akkor megtámadja őket egy kutya, borotvaélen táncol a jövő, talán mind ott vesznek, talán holnap már egyikük sem fog tudni dolgozni, de a polgármesternek helyén van a szíve, és közbelép.  
Ez lesz majd a hivatalos verzió, ha elég tanút sikerül megfélemlíteni, de a valóság sajnos az, hogy megint nem sikerült hős találnunk az abaúji térségben, mert Buksi kutya nem volt összesen tíz kilós, gazdája szerint nagyjából annyira volt veszélyes, mint egy ingerült fürdőszivacs, Kiss Lajos pedig egy fekete öves pszichopata, akinek baromira viszketett a tenyere, hogy megölhessen már valamit, ha megvette azt a kurva drága íjat a Fegyvermániások és Baromarcúak szakáruházában.
Nyilatkozatai tovább árnyalják – amúgy nem túl bonyolult – személyiségét: „El kell adni a zsidóknak az állateledelt, ezért van ez az egész állatvédelem. Írják meg nyugodtan! – nyilatkozta egy napilapnak, miután egyesek nem hagyták szó nélkül önfeledt gyilkolását, és feljelentették az illetékes szerveknél.
Nézzük tehát az elkövető alapvetését a világról.
Vannak benne közmunkások, kutyák és a zsidók által pénzelt állatvédők, és van Kiss Lajos, aki polgármester egy hatszáz-valahány lakosú faluban, tehát bármit megtehet, elvégre véletlenül senkit sem választanak meg ilyen magas hivatalra. Izraelnek is hadat üzenhetne, de – mivel szerény ember – csak választójának a kutyáját lövi agyon.
Rettenetes zavar lehet a fejében, valószínűleg revolverrel szoktatták szobatisztaságra és ezzel be is fejezték nevelését, oktatását. Érvekre nem reagál, ő az a típus, aki csak az erőből ért. Ne értsék félre, az szóba sem jöhet, hogy Kiss Lajos megvilágosodik, belátja, hogy kutyákat gyilkolni és idiótán zsidózni suttyó dolog, hanem arról, hogy a közvélemény és a törvény erejével rákényszerítjük a kulturális szobatisztaságra, elmagyarázzuk neki, hogy nem ölünk kutyát, nem hablatyolunk antiszemita összeesküvésekről, mert akkor jön a csősz, a rendőr, az állatvédő és jön a tömeg, mert magatartása tolerálhatatlan, elviselhetetlen és oly mértékben undorító, hogy kiközösítése elkerülhetetlen.
Ehhez nem sokat tesz hozzá, hogy polgármesteri minőségében tette, amit tett. Kicsit árnyalja a környék szociológiáját, mert régen is volt minden falunak Kiss Lajosa, csak éppen nem választották meg vezetőnek. Ült a kocsma sarkában és néha leszedte a poharakat.