Bubi. 1000 biciklivel indul a rendszer a budapesti bringás rendszer

A Bubi 1000 biciklivel indul  a belváros 10 kerületét lefedő területen. A 13 négyzetkilométeres területen 75 állomás lesz, ami közepes sűrűségűnek számít. Három állomástípus lesz: 15, 22 vagy 30 kerékpárral. A dokkolópontok a nagyobb közlekedési csomópontok, jellemző úticélok környékén lesznek. A fő cél nem a kikapcsolódás, így a Margitszigetre és a Városligetbe csak 1-1 állomást terveztek.

 

A rendszer előnye, hogy látványos, a dokkolópontok a Bubi reklámjaként is szolgálnak. Hátránya, hogy nehézkes a kerékpárelosztás. Egyes helyeken felgyűlnek, máshol elfogynak a biciklik, így manuálisan kell pótolni a hiányt, vagy elvinni a felesleget.

A budapesti rendszer kicsinek számít, Párizsban 20 ezer, Londonban 10 ezer, Bécsben 1200 bicikli kering. A tervek szerint ezt azonban bővítik. A rendszer akkor működik jól, ha folyamatosan optimalizálják, és ennek részeként állíthatnak be újabb kerékpárokat.

A biciklizés az első félórájáért nem kell fizetni. A nemzetközi tapasztalatok szerint a használatok 90-95 százaléka ingyenes szokott lenni.