Az MSZP szerint jövőre  egy négytagú családra több mint 300 ezer, egy főre vetítve 77 ezer forintnyi megszorítás jut Orbán Viktor és Matolcsy György felelőtlen gazdaságpolitikája miatt, ezért a szocialisták azt kérik a kormánypárti képviselőktől, ne az újabb megszorításokat, hanem az MSZP által kidolgozott gazdasági kilábalás programját támogassák és segítsék.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a progresszív adórendszert, járulékcsökkentést, munkahelyteremtést segítő állami támogatások beindítását megvalósító és ösztönző gazdasági programjukkal kapcsolatban vitanapot is kezdeményeztek az Országgyűlésben. Azokat, valamint az oktatáspolitikát és foglakoztatást érintő programjaikat jövő márciusra szeretnék összecsiszolni más szervezetek álláspontjával is.
Kérdésre válaszolva elmondta, a gazdasági kilábalásról szóló programjukat többek között a Bajnai Gordon által vezetett Haza és Haladás Egyesületnek is eljuttatták.
Az MSZP szóvivője az Orbán-Matolcsy odavág az országnak? címmel tartott sajtótájékoztatója kezdetén Orbán Viktor 2006. április 20-án, az országgyűlési választások második fordulója előtt, a Műegyetem rakparton mondott beszédének hangfelvételét játszotta le. A Fidesz nagygyűlésén a jelenlegi kormányfő azt mondta: az akkori kabinet visszaélt az emberek bizalmával, megtévesztette, becsapta őket. Azokat tévesztették meg, akik rájuk szavaztak. „Ha nem lesz kormányváltás, olyan megszorító csomagot kapnak a nyakukba, amihez képest Bokros Lajos hátizsákja kutyafüle” – mondta a hangfelvételen Orbán Viktor.
Török Zsolt erre utalva úgy fogalmazott: Orbán Viktor becsapta a választókat, visszaélt az emberek bizalmával, mert eddig két megszorító Széll Kálmán-tervet, két Matolcsy-csomagot kaptak az állampolgárok, Európában nálunk a legmagasabb az áfa-kulcs, kéttucatnyi új adóval sarcolják az embereket, így minden magyar állampolgárra 77 ezer, egy négytagú családra pedig több mint 300 ezer forint megszorítás jut jövőre. Azért, mert a kormányfő és a gazdasági miniszter felelőtlen gazdaságpolitikájával ráront a nyugdíjasokra és a bérből és fizetésből élőkre – hangoztatta a szocialista politikus.
A szocialisták szóvivője szerint Varga Mihály IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter „leleplezte Orbán Viktor és a Magyar Nemzet hazugságát”, mert kiderült, az IMF nem akart az országnak nyújtandó hitelért cserébe sem ingatlanadót, sem nyugdíjcsökkentést.