Az elmúlt hét legnagyobb szenzációja  Bajnai Gordon visszatérése a politikába. Nem vagyok örökös fanyalgó, de ennek most nem tudok teljes szívvel örülni.

 

Nem azért, mert nem örülnék annak, ha valami értelmesebb kormány váltaná fel a jelenlegi kormányunkat. Ennek nagyon is örülnék, mert ami itt folyik az oly mértékben irracionális, sőt időnként szürreális, hogy teljesen felesleges bármilyen drogot szedni. Egy se tudja felülmúlni a valóságot. Aki nem hiszi az gondoljon bele a legújabb ötletbe: 250 ezer eurónyi államkötvény jegyzéséért letelepedési engedélyt adnak és állampolgárságot. Érted? Még csak nem is pénzért árulják, hanem hitelért. Ugyanakkor, persze, titkosszolgálati feladattá tették a nagyobb hitelezők megfigyelését. Ez egy agyrém.

Akkor miért nem örülök mégse?
Bár én Bajnait csípem, de egyrészt ott a borzalmas tagság. Sem a Milla, sem a Szolidaritás és társai nem egy olyan alap, amire kormányzást lehet alapozni. Mindegyik erősen protesztjellegű szerveződés. Az ilyenek csak állandó ellenségkép mellett jelentenek stabil bázist. Az ellenségkép, pedig természetéből fakadóan idővel megkopik, hacsak nem táplálják. Ha viszont táplálják, akkor abból nem lesz színvonalas kormányzás.
A másik, hogy jelenleg Magyarországnak nem egy baloldali kormányra van szüksége (a Fidesz is az, csak nem ennyire őszinte).

De a legfontosabb, hogy nem lenne jó, ha más nyerne, mint a Fidesz. Ezt azért mondom, mert olyan problémák lógnak a levegőben, amibe bárki is lesz kormányon szinte garantáltan belebukik. Ha ez nem a Fidesz, akkor visszajön diadalmasan és folytatódik az elmúlt 22 év. Esély nem lesz arra, hogy normális közélet alakuljon ki. Bent ragadunk a demagógia és hideg polgárháború lövészárkába. Ebből, sajnos, nagyon úgy néz ki, hogy csak a Fidesz megsemmisítő veresége tud kiemelni. Bár abban közel sem vagyok biztos, hogy mindez milyen áron fog megtörténni. Megéri-e egyáltalán az árát. Ezt ugyanis biztosan, nagyon megsínyli az ország.

Nézzük, hogy milyen csapdák várnak a következő kormányra.
Az első az alaptörvény adósságszabálya. Ezt jelenleg 2016-ra időzítették. Ettől kezdve hihetetlen nehézségek árán lehet majd csak költségvetési törvényt elfogadtatni.
A második, hogy minden intézmény tele van az embereikkel. Ezen embereknek hosszú időre szólnak a mandátumaik és leváltani se nagyon lehet őket. A tárgyilagosságra se feltétlen érdemes számítani, mert csak meg kell nézni az MNB-be, vagy az alkotmánybíróságba beinjektált embereiket.
Aztán olyan kihívások is előttük állnak, mint a nyugdíjba menő Ratkó-korosztály. Pár év alatt több száz ezerrel csökken a dolgozók száma és nő a nyugdíjasoké. Emiatt elkerülhetetlenek lesznek bizonyos megszorító intézkedések.
Aztán közeledik a földpiac nyitása, ami nem akkora tragédia, de hatalmas hiszti lesz miatta.
Ott van az alacsony beruházási ráta problémája. Egy beruházás a döntéstől a megvalósulásig 3-5 év. Most ugyan még meglehet élni a 2009 előtt eldöntött és megkezdett beruházások átadásából, de nincs utánpótlás. Mostanában nem indulnak újak. Ez nem csak azért baj, mert nem lesz mit mutogatni és esni fog a kormány népszerűsége, de ami nagyobb baj, hogy az ország lemarad.
Ehhez kapcsolódik az eljátszott bizalom kérdése. A kormány nem ismerte fel a bizalom fontosságát az üzletben, ezért bátran meglépett olyan lépéseket, amik megkárosítottak befektetőket. Viszont a befektetők nem felejtenek annyira könnyen, ezért nem is várható a beruházások fellendülése, hacsak nem sikerül a jogszabályok állandóságába és pártatlanságába vetett hitet visszaadni.
Van egy olyan probléma is, hogy jelenleg elég magas hozammal bocsájtjuk ki az állampapírokat. Ennek megfelelően a szokásnál drágább lesz visszavásárolni őket.

Gondolom ezek figyelembe vételével mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a 2014-2018 közötti időszak sokkal komolyabb nehézségeket tartogat, mint a mostani. Mivel tömegeket befolyásolni csak a Fidesz tud, ezért bárki más kerül hatalomra, dupla nyomás alatt lesz.
Ezt pedig én nem kívánom Bajnainak. Úgy gondolom, hogy jobb sorsa érdemes politikus. És, ami még fontosabb, hogy ha kormányon bukik, akkor visszazuhanunk ebbe a fejlődést nehezítő vergődésbe.

Update: Mivel sokaknak nem jött át: Ha valaha is normális országot akarunk, akkor meg kell szabadulni egy bizonyos populista mentalitástól. Az pedig nem fog sikerülni csak, ha a főpopulista saját maga kell, hogy megegye, amit főzött.