Roma testvérek egymással házasodhatnak, ezért szellemileg leépültek

Azt állítja Jeszenszky Géza, hogy  azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással.
Jeszenszky Géza pár éve még külügyminiszter volt, napjainkban norvégiai és izlandi nagykövetként tevékenykedik, mellette a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít.
Jeszenszky a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanáraként a tavaszi félévben „Post-Communist Europe and Its National/Ethnic Problems” címmel tartott órát főleg külföldi diákoknak. Ehhez az órához kapcsolódott a jegyzete, amiben forrásokkal alá nem támasztott előítéletek is szerepelnek.
Több egyetemi professzor levelet írt Jeszenszky Gézának, amiben felszólították arra, hogy kérjen bocsánatot. Egy jogvédő szerint ha egy roma diáknak ebből az anyagból vizsgán kell számot adnia, és emiatt megalázva érzi magát, akkor az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény értelmében zaklatás miatt indíthat pert.