Látszólag felálltak a szereplők  a 2014-es választásra, és már csak a megállapodásokat kell aláírni, hogy megtörténjen Orbán leváltása. De ha kicsit mélyebben megnézzük a mostani politikai teret, akkor azt láthatjuk, hogy számtalan kérdés nyitva áll még egy ellenzéki összefogás előtt. A most alakult Együtt 2014 előtt számtalan politikai feladat áll, aminek egyértelműen legnehezebb része Orbán Viktor leváltása. De mi kell ehhez?
Ahogy Bajnai Gordon is utalt rá az MSZP-nek most kb. 1-1,2 millió szavazója van, de Orbán leváltásához még körülbelül 1 millió szavazóra van szükség, akik megszerzését a választási regisztráció is nehezíteni fogja. De kik azok a bizonytalanok, akikből még meríteni lehet? Nagyjából 4-5 csoportot lehet elkülöníteni, akiknek szavazatait meg kell nyernie egy ilyen összefogásnak. 

 

Nők
A női szavazók között több kutatás szerint is nagyobb a bizonytalanok aránya az átlagosnál. Itt van talán a legkönnyebb dolga Bajnainak. Egyrészt, ha megnézzük, az LMP és az MSZP szavazótáborában is többségében vannak a női szavazók, másrészt a Bajnai által képviselt nem konfrontatív, hanem megoldást kereső politikai kultúra szimpatikus lehet a számukra, Varga István-i Fidesz-felfogással szemben. Ha pedig ezt ki tudja egészíteni egy családbarát, kismamabarát politika, nagy esély van a női szavazók megnyerésére.

Csalódott Fidesz-szavazók, jobboldaliak, konzervatívok
Ezt a tábort kétfelé oszthatjuk. Már csak azért is, mert a legutolsó kutatások azt mutatják, hogy a Fidesz 2010-es szavazói közül főleg az alacsonyabb iskolázottságú vidéki szavazók fordultak el. Az ő megnyerésük nem lesz könnyű egy értelmiségi pesti összefogásnak, de rájuk kitérünk a mindkét pártban csalódott választóknál, mert zömük ilyen.
Ennél fontosabb a nagyvárosi értelmiségi konzervatívok megnyerése. Viszont egy MSZP-vel, DK-val, Gyurcsánnyal, Kunczéval megtűzdelt összefogásnak nem nagyon lesz esélye ebben az erősen antikommunista szavazói rétegben. Itt csak az LMP által nem véletlenül emlegetett jobb-baloldali híd, a hibák elismerése, és azok meghaladására illetve az erre adott erős bizonyíték lehet a mérvadó. Szigetvári Viktor nem véletlenül lengette be az ügynöktörvényt, és a 2006 őszi hibák elismerését. Ez a választói csoport viszont az egyik legfontosabb, hiszen ők biztosan elmennek szavazni, de ha mondjuk Gyurcsány Ferenccel találják szembe magukat a virtuális szavazólapon, könnyen szavazhatnak akár a Fideszre is, a „komcsik ellenében”.

Fiatalok
Az egyik legfontosabb szavazóbázis. Egyrészt nagyon nagy tartalékok vannak ezen a területen, másrészt ha aktivistára van szükség, talán rájuk lehet a leginkább számítani. A 30 alatti korosztály politikailag már 2004 után szocializálódott, a politikai alapokat 2006 ősze, az elrontott MSZP-kormányzás jelenti, ellenben sokkal kevésbé van igényük egy mindent meghatározó azonnali összefogásra, hiszen sokkal hosszabb távon gondolkodnak mint a 40-es vagy a nyugdíjas korosztály.

Nem szavazók, a politikában csalódottak
Ők a legnehezebben megszólítható csoport. Csalódtak a korrupcióban, a politikai torzsalkodásban, a megélhetésük elvesztésében, nem érdekli őket a politika, nem fogyasztanak híreket, de ami a legrosszabb hír a rájuk ácsingózó pártoknak, hogy sokan a teljes demokratikus rendszert elutasítják. Nem érzik azt, hogy képviselné őket valaki, vagy akár képviselhetné és egyként elutasítják az eddigi összes kormányt. Őket csak a konkrét eléréssel, és egy valódi változással lehet megfogni.

Tehát azt láthatjuk, hogy a kevesebb mint másfél millió szavazó mellé, aki most azonnal megnyomná az Orbán-leváltás gombot, olyan embereket kell megnyerni, akik miatt az Orbánt leváltó erőknek meg kell haladniuk saját eddigi politikai képüket. És itt jutunk el egy fontos felismeréshez, hogy a kevesebb néha több. Nem biztos, hogy Gyurcsány Ferenccel vagy Kuncze Gáborral vagy az MSZP-vel sikerülhet Orbán leváltása, illetve valószinütlen, hogy ez hiteles jobboldali arcok nélkül sikerülhet, sőt van itt olyan választói csoport amink a megnyerését még Bajnai Gordon megjelenése is elriasztja.

Pedig a lehetőség nem csupán az, hogy leválthatják Orbán Viktort, a lehetőség a teljes politikai paletta átírása középről.

A képlet nem egyszerű és fel van adva a lecke az Együtt 2014 vezetőinek. De ahogy nem egyszerű, úgymond bármi is kisülhet belőle. Hiszen számtalan szereplő van még, aki még egyelőre nem játszik. A kérdés az, mennyit tudnak a baloldali szavazók feladni identitásukból Orbán leváltása érdekében, kik azok a hiteles jobboldali szereplők, akik legitimálni tudják Bajnaiékat. Továbbá az, hogy a Milla-Szolidaritás-Bajnai hármas milyen taktikát folytat, hogy akarja leváltani Orbánt, a látszólag egyszerűbb, de hosszútávon nem biztos, hogy jövedelmező, mindenki velünk van úton járva, vagy a göröngyösebb, sok vitát tartalmazó, de hosszú távon járhatóbb erős közép stratégiáját követve.