Narancs: Lázár szabálytalanul használta az összetört kisbuszt

A szabályos ügymenettel ellentétesen,  kérvény nélkül tartotta magánál a Lázár János vezette Miniszterelnökség azt a kisbuszt, amelynek utasaként az államtitkár szerdán halálos baleset részese volt – írja saját értesüléseire hivatkozva a Magyar Narancs oldala.

 

A Központi Ellenőrzési Főigazgatóság (KEF) még augusztus közepén adta ki a Miniszterelnökségnek azt a Volkswagen Multivan gépkocsit, amellyel szerdán Lázár János államtitkár balesetet szenvedett, ám a pár napos használati időtartamot túllépve azóta nem hivatalosan használta és tartotta magánál a Lázár vezette Miniszterelnökség – értesült a Magyar Narancs.hu. A gépkocsival szerda reggel az M5-ös autópályán a főváros felé vezető oldalon beleszaladtak egy eléjük sodródó autóba, amelynek következtében a személyautóban utazó 36 éves nő meghalt, Lázár János és a mikrobusz vezetője könnyebben sérült.

A lap felidézi, hogy az index.hu-n megjelent tájékoztatás szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár azért utazott ezzel a Volkswagen Multivan kisbusszal Hódmezővásárhelyről a fővárosba október 24-én reggel, mert szolgálati Audiját éppen téli felkészítésre vitték. A narancs.hu viszont úgy értesült, hogy a kisbuszt a Miniszterelnökség a kikérés óta nem szolgáltatta vissza a KEF-nek, pedig ez a jármű elsősorban nem személyszállítására való, hanem úgynevezett feladatorientált kisbusz: az utazás mellett tárgyalóként is használhatók, az ülések elforgathatók, az ajtók pedig elektronikusan nyithatók.

Gyöngyösi Zoltán, a KEF főigazgatója a lapnak azt mondta, hogy „amennyiben előre nem látható okok miatt a használat elhúzódik, újabb igénylést küldenek a KEF részére. Ez jelen esetben még folyamatban van, nem érkezett meg hozzánk”. Azt is elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy Lázár személyes használatra is igénybe vette a járművet.

A lap emlékeztet arra, hogy Lázár János még parlamenti Fidesz-frakcióvezetőként és hódmezővásárhelyi polgármesterként egy listaáron 20-30 millió forintba kerülő, 450 lóerős, S8-as Audit használt, amit 500-600 ezer forintért bérelt számára a képviselőcsoport és az önkormányzat. Lázár az autóbérletet 2011. februárban azzal magyarázta, hogy ő egy hónapban hétezer kilométert is megtesz autóval, mivel napi rendszerességgel kell Budapest és Hódmezővásárhely között ingáznia. Egy hónappal később, a támadások hatására megvált az S8-astól, és hitelből vásárolt egy Németországból behozott 290 lóerős Audi 6 All Road Quattrót hvg.hu