A Jobbik határozati javaslatot nyújt  be a parlamentnek az úgynevezett lomizás és annak környezetkárosító hatásainak visszaszorítása érdekében – jelentették be az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csütörtökön Budapesten.
Hegedűs Lorántné és Bödecs Barna ismertették: javaslatuk elfogadása esetén az Országgyűlésnek módosítania kellene a kereskedelemről szóló törvényt, a kormánynak pedig a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletet.
A jobbikos politikusok azt mondták: jelenleg rengeteg lakóház udvara működik olyan „telepként”, ahová kereskedelmi tevékenység végzését jelentik be, de ahol bűncselekményekből származó termékek – kábelek, autók, vasanyag – szétbontása zajlik. Ráadásul ez a legtöbb esetben komoly környezetszennyezéssel történik, mivel ezek a „telepek” hulladéklerakóként is funkcionálnak – tették hozzá.
A Jobbik kezdeményezése szerint úgy kellene módosítani a vonatkozó szabályozást, hogy lakókörnyezetben ne lehessen a megfelelő feltételek – iparengedély, infrastruktúra – nélkül ilyen tevékenységet végezni, ha pedig szennyezés történik, akkor a hatóságok érdemben fel tudjanak lépni – hangzott el.
(MTI)