Toplistán a Margitsziget

Az ötödik legjobb futóhelynek választotta a Margitszigetet John Butler. Az irishtimes.com újságírója már élt Budapesten is, de egyfolytában járja a világot egy hátizsákkal a hátán, melyben mindig ott lapul a futócipője. Most összeállított egy top5-ös listát a világ legjobb futóhelyeiről, melyen a budapestiek kedvelt szigete is helyet kapott.

 „Nem szeretek bekéredzkedni idegen csapatokba, mondjuk futballozni, de fitten szeretném magam tartani, akárhol is járok a világon. Ezért szeretek futni, mert amellett, hogy sportolok, kicsit másképp, de bejárom és megismerem így az új várost is” – írta blogjában Butler.

Talán mi is egyetértünk az újságíró gondolataival, hogy hallani a helyiek párbeszédeit, érezni a városi illatokat, felfedezni elrejtett zugokat és parkokat, melyekről az útikönyvek nem írnak, felbecsülhetetlen élmények. Ráadásul nem mindegy, hogy az ember ezeket sétálva, autóból vagy metróból tapasztalja meg.
Toplistát készített az újságíró, melyben a budapesti Margitszigetet az ötödik helyre sorolta. „A szigeten található több hatalmas rét, virágágyások, kiülős helyek és szökőkutak is. Egy olimpiai uszoda is helyett kapott itt még: amikor legutoljára úsztam a medencében, egy olyan vízilabda talált fejen véletlenül, amit egy olimpiai bajnok dobott el.” Hát igen, nem mindenki mondhatja ezt el magáról, hogy olimpiai bajnokokkal úszhat egy medencében, akár egy hétköznap délutánon.

„A szigetet körül lehet futni, mert kiépítettek egy egysávos rekortán futópályát. Esténként érezni a finom Duna-illatot, munka után pedig kibicikliznek ide a helyiek, és kenut bérelnek. Ezek a sportolási lehetőségek nagyon jól ki vannak találva, főleg a főszezon idején lehet bőségesen választani” – kapjuk a dicsérő szavakat John Butlertől.
A Margitszigetet megelőzte a Sydney-i Dover Heights. No igen, egy tengerparttal még nekünk is nehéz felvennünk a versenyt. „Minden egyes sarokról lélegzetelállító öblök nyílnak, a napbarnított futók pedig simán végigbeszélgetik a távot anélkül, hogy bármennyire is megerőltetnék magukat.”
A dobogóra először a londoni Hyde Park került fel. A város négy olyan különböző részét is érinti a futópálya, melyeket nem szabad amúgy sem kihagyni, ha Londonban jársz. „Elhaladsz a Harrods mellett, majd érinted a Royal Albert Hall-t, ahol olyan együttesek szoktak fellépni, mint a The Kinks. Mikor elérted a Kensington Kastélyt, gondolj Lady Dianara, majd vedd az irányt felfelé, Notting Hill kapujához, ahol megbizonyosodhatsz: tényleg itt vagy Londonban!” Írja tanácsait a blogger.

Los Angelesben is jó futni, ezért második helyre sorolta a Silver Lake víztározót John Butler. „Ez a hely olyan nekem, mint a mennyország. Egy 3,5 kilométeres szakaszon lehet körbefutni a víztározót: homokos pálya a legtöbb helyen, ami tökéletesen illik a Los Angeles közepén található medencés házakhoz. Leginkább este szeretek menni, amikor jázminillat lengi be a környéket és a munkából hazatért helyiek kiszabadulnak ide, és kutyájukkal együtt futnak vagy sétálnak.”
Az első helyen nem is lehetne más, mint a dublini Phoenix Park. Közel 10 kilométeren keresztül lehet körbefutni a parkot, érintve az állatkertet, az elnöki rezidenciát, a pápai emlékművet, és a Constitution Parkot a Liffey folyóval.

Csak tanácsolni tudjuk ezen sorok után, hogy bárhová utaztok, vigyetek magatokkal egy futócipőt, és állítsátok össze a saját top5 listátokat. Viszont sose felejtsétek el a Margitszigetet, ahol még a külföldiek is szeretnek sportolni!