A Zsarnai piacon található tax free  zónával  kapcsolatban érdeklődött a boon.hu. Ime a NAV meglepő válasza.
,,A Nemzeti Adó és Vámhivatal a helyszíni ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít a piacokon, közterületeken értékesítőkre. Az ellenőrzések elsődleges célja a feketegazdaság visszaszorítása, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése, ezáltal a jogkövető magatartást gyakorlók tisztességes versenyének biztosítása.” – áll az Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság válaszában. „Az idei évben Miskolc területén az adóellenőrök 110 alkalommal vizsgálták a piacokon és közterületeken értékesítőket. Több akció érintette a város jelentősebb piacait, közük a Zsarnait, a Búza-térit a zöldség-gyümölcs nagybanit és a Vasgyárit is. Az alkalmi jellegű kitelepülések, fesztiválok és vásárok ellenőrzése a nyári akciósorozat egyik kiemelt feladata volt.”
Kontárként buktak meg
A NAV tapasztalatai azt jelzik, hogy a legsúlyosabb adózási érdeksérelmet jelentő mulasztások úgy, mint a bevétel eltitkolás, a fekete foglalkoztatás, valamint az igazolatlan eredetű áruforgalmazás előfordulása a közterületen, piacon értékesítők körében gyakoribb, az üzlethelyiségben történt ellenőrzések alkalmával tapasztaltakhoz viszonyítottan. Még inkább jellemző a magasabb megállapítási arány az adóhatósági bejelentkezés nélküli, illegális kereskedelmi tevékenység tekintetében: piacon és közterületen lefolytatott vizsgálatok közül majd minden tizedik ügyben derült fény arra, hogy az érintett magánszemély tevékenységét adóhatósági bejelentés nélkül, adószám hiányában gyakorolta. A feltárt mulasztásokhoz esetenként százezres nagyságrendű mulasztási bírság kiszabása kapcsolódott, továbbá az ilyen jogsértések egyenes következménye, hogy a „kontárként” megbukott személyek adatait az adóhatóság a honlapján „közszemlére teszi”. A másik kritikus pont a közterületi ellenőrzéseknél a nyugtaadás elmaradása, melyet a vizsgálatok ötödében állapítottak meg a revizorok.
Havonta kétszer
„Külföldi elkövetők esetén, amennyiben a helyszínen kihirdetett határozatban foglalt bírságot a magánszemély nem fizeti meg, az adóhatóság árulefoglalást is végezhet.” – írja lapunknak ez ügyben a NAV. „A 110 ellenőrzéshez kapcsolódóan mintegy 8 millió Ft bírság kiszabására került sor a piacokon, kirakodó vásárokon és alkalmi kitelepüléseken mulasztó adózók terhére. Az adóhatóság sokrétű ellenőrzési feladatai között az év hátralévő hónapjaiban is a súlyának megfelelő gyakorisággal és ellenőri kapacitással végzi az ilyen jellegű helyszíni ellenőrzéseket.”
A pénzügyőrök havonta átlagosan két alkalommal tartottak ellenőrzést ez év októberéig a miskolci Zsarnai piacon, az első 10 hónapban összesen 25 ellenőrzést folytattak le. Hét esetben nagyobb értékű lefoglalás történt. Az esetek többségében áru hamis megjelölése bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indított eljárást a NAV. Jellemzően hamisított parfümöket, ruhákat és kiegészítőket foglaltak le a pénzügyőrök. A legnagyobb összegű lefoglalás 284 ezer forint volt.
A NAV úgy véli, hogy a szabálytalanul árusító kereskedőket maguk a vásárlók is jogkövető magatartásra ösztönözhetik azzal, ha valamennyien körültekintően vásárolnak a piacokon, vagyis minden esetben kérjenek nyugtát. Amennyiben nem kapnak nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól, ez a vásárlónak nemcsak érdeke, hanem felelőssége és kötelessége is.