Valami jogállamról volt szó, azt hiszem. A Jobbik nevű magyar parlamenti párt legutóbbi demonstrációján Vona Gábor pártelnök a következő kijelentést tette: „Véget vetünk a cigánymercik korszakának! Meg fogjuk tőlük kérdezni, hogy kispofám, honnan van a fukszod és a luxusautód. Aki nem tud elszámolni vele, attól el fogjuk kobozni.” Az elnök szavainak hatására a jobbikos tömegben többen azt skandálták: „minden cigány bűnöző”.

Mármost a helyzet az, hogy cigány-nem cigány együttélést – különösen a szegényebb területeken – amúgy is mindennapos atrocitások nehezítik: lopás, rablás, garázdaság, valamint megfélemlítés és pogromhangulat. A helyzet egyszerre igényel(ne) sürgős rendészeti és szociális beavatkozást, és sokaknak lenne hatékony mentális segítségre szükségük. A cigányság szociális és kulturális integrációja azonban csupán kegyes lózung, a politika 22 éve nem tud felmutatni értékelhető eredményt.

Vona elnök, akár pártjának egyéb prominensei, már több ízben tett gyűlöletet gerjesztő és általánosító kijelentéseket a magyarországi cigánysággal kapcsolatban. Az ilyen megnyilvánulások nyilvánvalóan tovább rontják a helyzetet, ami az egyik dolog. A másik, hogy e magatartást a törvény büntetni rendeli, ekképp:

Btk. 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kíváncsian várom, ennek alapján indul-e eljárás Vona Gábor és a hasonló kijelentéseket tevő társai ellen. Valami jogállamról volt szó, azt hiszem. Nekem se időm, se kedvem följelentéseket írogatni, de ha valaki ért az ilyesmihez, legyen már szíves. Köszönöm!