November 26-án kezdi tárgyalni  a Debreceni Törvényszék a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn történt „szocpolos” csalássorozat miatt indított büntetőügyet – közölte Tatár Tímea, a bíróság szóvivője szerdán az MTI-vel.

A vádlottak nagy száma miatt a tárgyalást a törvényszék legnagyobb helyiségében, a díszteremben tartják.
Sándor Gézának, a Szolnoki Törvényszék szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint az ügy azért került át Szolnokról Debrecenbe, mert a szolnoki büntetőbírák elfogultságot jelentettek be a per ügyvéd vádlottjával, illetve a rokonaival fennálló rendszeres munkakapcsolat miatt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 65 ember ellen emelt vádat a 2006 és 2009 között Tiszabőn, Tiszaroffon, Jánoshidán, Fegyverneken és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakeszin történt, szociálpolitikai támogatásokkal épült lakásokhoz kapcsolódó nagyszabású csalássorozat ügyében.

A bűnesetek lényege, hogy a vádlottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek az otthonteremtéshez járó, 1,2 és 2,6 millió forint közötti összegű szociálpolitikai támogatásokat. Az ügyben a feljelentést a Magyar Államkincstár tette.

A vevők az esetek nagy részében nem is akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, nem rendelkeztek a támogatás folyósításához előírt 30 százalékos önerővel, a csalásokkal az állami pénz jogtalan megszerzése volt a céljuk. A szerződésekben vételárként olyan összeget jelöltek meg, amely megfelelt a jogszabályi kritériumoknak, noha az ingatlan valós forgalmi értéke ennél jóval alacsonyabb volt.

A több gyermeket nevelőknek – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – a szervezők a támogatás „elintézését” ígérték, és azzal kecsegtették őket, hogy házhoz juthatnak. Többekkel azután időközben közölték: mivel pénzszűke miatt úgysem tudnák igénybe venni a „szocpol támogatást”, azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük. A kapott támogatás jelentős része így a vádlottakhoz került, akik osztoztak rajta.

A vádirat szerint 127 ingatlant érintett a csalássorozat, az államot mintegy 300 millió forintos kár érte. A vádlottak között van Tiszabő független polgármestere, Farkas Barnabás és a település jegyzője is, az utóbbi a szerződések megkötéséhez adott ki valótlan tartalmú igazolásokat.