Ismét rejtélyes betegség ütötte  fel fejét a lipicai ménesben – közölte a lovakat gondozó farm kedden. A szlovéniai lipicai ménes két lovát el kellett altatni, egy harmadikat pedig Ljubljanába vittek orvosi ellátásra, bő egy évvel azután, hogy a ménesben rejtélyes betegség, néhány forrás szerint mérgezés ütötte fel fejét, és végzett hat lóval. A farm közölte: még nem derült ki, hogy milyen betegséggel állnak szemben.

„Mintát vettünk az állatok gyomortartalmából és véréből, ahogy azt tavaly is tettük” – írták. A most elpusztult lovakat felboncolják, takarmányukból mintát küldenek elemzésre. Tavaly két hullámban – márciusban és júliusban – állapítottak meg titokzatos betegséget néhány lónál. A vegyi és toxikológiai vizsgálatok kimutatták, hogy nem a takarmánnyal volt a baj. Az ügyben a rendőrség is nyomozott, az ügyet azonban nem sikerült maradéktalanul tisztázni.

A Szlovénia nyugati részén lévő Lipicában tartott ménes évek óta gondokkal küzd: az állatok tartása veszteséges, és hírek szerint a lovak ellátása sem megfelelő.