Flat Track. Szombaton rendezik a FIM Flat Track világkupa záró fordulóját Miskolcon

A Flat Track egy, az Egyesült  Államokban már nagy népszerűségnek örvendő pályaverseny szakág, amelyet 2012-ben a nemzetközi motorsport szövetség (FIM) is a „szárnyai alá” vett, és megszervezte a két amerikai, valamint három európai állomással rendelkező versenysorozatot. Még 2011-ben a miskolci szervezők nyerték el annak a lehetőségét, hogy a sorozat ötödik, záró fordulóját rendezhessék a népkerti salakmotorpályán, és ezzel a sporttörténelem első magyarországi Flat Track versenyét láthassa a kilátogató publikum, amely egyúttal a miskolci versenyszezon végét is jelzi. Fotó: Egy 1946-os Harley Davidson Flat Track motor.

A sportág kezdetei a salakmotorozás elindulásával esnek egy időbe, hiszen az AMA (amerikai motorsport szövetség) az 1930-as években engedélyezte, hogy egy új bajnokság keretein belül átépített utcai motorokkal versenyezhessenek a kalandvágyók, ezzel lehetőséget biztosítva olyanoknak is, akik a már akkor is drága versenygépeket nem engedhették meg maguknak. Ez a szemlélet a mai napig igaz a Flat Track motorozásra, hiszen míg egy salakmotor, vagy más profi versenymotor ára több millió forint, ennek a töredékéért építhet magának bárki Flat Track motort. A sportág kezdeti szárnypróbálgatásait két gyártó, az Indian és a Harley Davidson motorjai jellemezték, mint ennek az időszaknak két meghatározó gyártója, ám manapság szinte minden konstruktőr motorjából készült már a pályaversenyzés ezen formájára alkalmas jármű.

 

A Wikipedia röviden így ír a sportágról:

„A Flat Track hasonlít a hagyományos salakmotorversenyre (speedway), szinte ugyanolyan pályán mennek a versenyzők. Ebben a sportágban a motorokon van fék, első-hátsó felfüggesztés, indulhatnak kétütemű, és négyütemű motorokkal is. A kétütemű motorokkal általában az amatőrök, a négyütemű motorokkal a profi versenyzők indulnak. Sok amerikai profi motorversenyző a Flat Track-kel kezdte pályafutását.” – forrás: Wikipedia

A szabad enciklopédia szűkszavúsága is jól példázza azt, mennyire kevéssé ismert Európában a Flat Track, ám 2012-ben lehetőséget kap Európa, és Magyarország, hogy megismerje azt. A FIM Flat Track Világkupának eddig négy fordulóját rendezték meg, Csehországban, Olaszországban, majd két amerikai helyszínen, október 20.-án pedig Miskolcra látogatnak a versenyzők, hogy bajnokot avassanak.