Ha választhatnék, melyik párt képviselőivel menjek el berúgni, nem lenne kétséges, hogy az LMP-sek lennének a befutók. A jóarcarány itt a legmagasabb, Karácsony Gergő talán az egész mai mezőny legértékesebb politikusa, Vágó Gábor dumájánál csak az arcszőrzete viccesebb, az agrárszakértő Szabó Rebitől pedig szívesen megtanulnám a tehénfejés technikáját is.

 

Lelkesen vártam hát a napot, amikorra a párt a friss gazdasági programjának (pdf) bemutatását ígérte. A konkurencia korábbi tevékenységének ismeretében már önmagában az is dicséretes, hogy az LMP gazdasági szakértői kirakták a faszukat az asztalra. A Fidesz ugyebár nulla programmal hozta össze a kétharmadot, mert a hülye nép azt hitte, a kommereknél nem lehet többet lopni. A maszop viszont most megy ebbe az irányba, szociális demagógiában már közelítik az ellenzéki Fideszt, de konkrét komoly ötletet addig egyet sem mondtak.

Ehhez képest tehát főleg komoly eredmény, hogy a zöldek komolyan vették a feladatot és előálltak egy majd’ 200 oldalas dokumenttel. A művet olvasva azonban nagyon vegyes érzelmek kerítettek hatalmukba: a jó ötletek keverednek az elképesztő dilettantizmussal és a hihetetlen naivitással. A mű leegyszerűsítve arról szól, hogy milyen profin el lehetne itten költeni ilyen-olyan nemes célokra sok százmilliárd forintot, mert ha a Fidesz eltakarodna a faszba, akkor azonnal itt állna a pénz hegyekben.

A fülkeforradalmár banda elkúrásáról szóló bevezető nyilvánvalóan helytálló megállapításai után azt próbálják számszerűsíteni, hogy mennyibe kerül az országnak a jelenlegi rezsim uralkodása. Orbán árát összességében nagyjából 2900 milliárd forintra teszik, szétbontva ezt a következő nagyobb részekre: haverok ára 450 yard, hivalkodásé 605 milliárd, a gőgösségé 600, hiteltelenségé pedig 1243.

Utóbbi a legnagyobb szám, kezdjük ezzel. A kamatfelár az LMP szerint 555 milliárd, vagyis szerintük ennyivel kisebb lenne a finanszírozási költség, ha nem a Fidesz lenne kormányon. Ez a szám nyilván egy blöff, csak annyit tudunk, IMF-fel az oldalunkon valamennyivel alacsonyabb hozam mellett mennének el a kötvényeink.Az 555 milliárd számításához azt a dilettáns módszert választották, hogy megnézték, mennyi a csehek csődkockázata és az e feletti finanszírozás árát verik a kormány nyakába. Még gagyibb megoldás a forint gyengülésével beszorozni a devizaadósságot és kimutatni, hogy 825 milliárdot kúrt el a Fidesz. Mert nyilván a kormány sara is a forint régiós alulteljesítése, de ez egy pillanatnyi helyzet, ráadásul sok egyéb tényező is befolyásolja. A szakértés megírása óta például a forint jelentősen erősödött, kurvára nem is stimmelnek a számok.

A gőgösség áránál az egykulcsos adórendszerre történő átállás miatt valóban kiesett százmilliárdok mellett a feketegazdaság növekedése és a nyugdíjrablás szerepel, a haverok címszó alatt pedig a baráti cégek kitömése a vezérvonal. Azt sajnos nem veszik figyelembe, hogy a munkák jó része nem volt felesleges, csak más olcsóbban végezte volna el azokat, mint a Közgép. Mégis a Simicskáéknak juttatott állami megrendelések teljes összegét (288 milliárd forint) számítják be nyúlásként. A hivalkodás áraként főleg a felesleges presztízsberuházások szerepelnek a stadionépítésektől a ruszkiktól megvett Mol-részvények árfolyamveszteségééig, utóbbinak értékelése szintén erősen vitatható.

Odabasz tehát a progi a köcsög Fidesz nyakába 2900 milliárdot, majd közli, hogy biztos ami zicher alapon ebből ha elhúznak, az első évben csak 467 milliárd az, ami tuti megspórolható. Az alternatív költségvetési javaslat tehát azzal számol, hogy a fideszcsürhe tiplije esetén séróból terem ennyi gempa, de mivel ennél többet költenének, szereznek még egy kis virtuális lét. Itt jön be az adórendszer átalakítása.

Nem meglepő, hogy az egykulcsos rendszert a halálba zavarják, mondván, igen igazságtalan. Szárnyathy kolléga is kifejtette, hogy önmagában ez nem feltétlen igaz, de mivel Orbán nevével összenőtt az egykulcsos, naná, hogy defaultból tolja az ellenzék, hogy csak fos lehet. Helyette az LMP-nél jön egy olyan szuperrendszer, mellyel a 80 százalék jól jár és még a költségvetés bevétele is nő 283 milliárddal – ahogy azt Móricka elképzeli. Vissza a progresszív adórendszerhez, 3 kulcs, évi 4 milliós bruttó felett már 45 százalékos kulcs, szegényeknek visszahozzák az adójóváírást. Az üzenet az, hogy szopjanak a gazdagok, lehetőleg lovat, a jól keresők terhei az egykulcsoshoz képest akár duplázódhatnak is. Azzal azonban nem számolnak, hogy az így megfingatott milliomos polgártársak megtalálják a módját az adóoptimalizálásnak, nagyon elszálltnak tűnik az ebből a rendszerből várt közel 300 milliárdos plusz bevétel. S még 40 yardot beterveztek a vagyonosodási vizsgálatokból is.

Szopatnák még a multikat is, mondván nem kell őket adókedvezményekkel támogatni, ha nem tetszik nekik az ország, menjenek a beruházásaikkal picsába, majd gyártanak a hazaiak – ez már Matolcsyt közelítő dilettantizmus. A társasági adókedvezmények visszavágásából remél az LMP 70 milliárdot, a büdös közlekedési eszközök környezetvédelmi adójából 183-at – ez legalább nem egy populista faszság, utálná a nagyközönség és jól megszívná a kisvállalkozók egy része is. Túlságosan kifejtve a programban ugyan nincs, de az eszetlenségeiről ismert Levegő Munkacsoport javaslatára a repülőjegyeket is megadóztatnák. Van rá sok példa, hogy külföldön is így megy, sajna az kimarad az indoklásból, hogy vannak országok, ahol akkora bukta lett, hogy visszavonták – például Hollandia.Máshol is vitatják, mert a repjegyek áremelkedése visszavetette a turizmust.

Miből növelne tehát költségvetési bevételt az LMP? Orbántalanításból, igazságosnak tartott szja-emelésből és új zöldadókból. Tényleg ennyi tudtok, bazmeg? Az a gond, hogy itt felmegy a pumpa és az amúgy egész értelmes kiadási célokat már nincs kedve az embernek komolyabban végignyalni. Pedig egész korrekt kis kkv-támogató javaslat van, egy kis kétkezimunkás-foglalkoztatást támogató járulékkcsökkentés is befigyel és ha nem stagfláció közepén ülnénk a trágyadomb közepén, a legnagyobb örömmel támogatnám az oktatásba nyomott százmilliárdokat is. Így viszont tarisznyás bölcsészek álomvilágára épülő légvár az egész. Van már egy agyalágyult unortodox álmodozó miniszterünk, kell a fasznak egy dilettáns álmodozó klón.

De nem baj skacok, úgyse kerültök a büdös életbe választási győzelem közelébe, ha meg véletlenül szükség lesz rátok egy koalícióban, elbohóckodhattok a környezetvédelmi és a honvédelmi minisztériumban. S persze az agrárban, Rebit oda. Most viszont menjünk inkább, rúgjunk be jól, Jávor Benőt meg kérjük meg, tekerjen egy spanglit.