Pásztor Albert megjósolta. Háború lesz a cigányok miatt?

Egymás ellen tüntet a  héten Miskolcon, a Jobbik és a roma közösség. Azt csak remélni lehet, hogy a két tábor felvonulása nem fajul tettlegességgé.

Pásztor Albert, Miskolc korábbi főrendőre már 2009-ben azt mondta egy interjúban, hogy a településen tíz éven belül elkezdődnek az etnikai villongások, amelyek később akár etnikai háborúba is torkollhatnak. A hajdani nagytekintélyű kapitány szavai most igazolódni látszanak. Október tizenhetedikén ugyanis a szélsőséges parlamenti párt és a romák is tüntetni fognak a városban. Ráadásul egymás ellen.

 

 

Ez a „panelerdő” Magyarország legnagyobb lakótelepei közé tartozik, csaknem harminc ezren élnek itt. A problémák néhány éve robbantak ki, amikor a Fészekrakó program révén sok romacsalád költözött ide a környékbeli falvakból. Az előző ciklusban a város akkori szocialista vezetése településőrség szervezésével próbált a kialakult helyzeten javítani. (Az ötlet egyébként Pásztor Alberté volt.) A civil ruhás járőrök jelenléte egy ideig javított is a helyzeten, de mostanra újra sok a konfliktus.

Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista szervezi a Jobbikosokkal szembeni ellentüntetést, amelyen több párt, így az MSZP és a DK is részt vesz majd. Arról egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz csatlakozik-e a romák felvonulásához. Helyi irodájuk eddig csak annyit közölt, hogy jobb lenne, ha a Jobbik nem ártana a városnak, ha már segíteni nem tud-írja a stop.hu