A pozsonyi vár előtt is  tiltakoztak a cigánybűnözés ellen – menethez politikusok, pedagógusok, írók és publicisták is csatlakoztak
Mintegy ötszáz személy vonult a szombati nap folyamán a pozsonyi vár elé, hogy tisztességes és biztonságos életet követeljen. Az akciót Oskar Dobrovodský, a malackai cigány család szomszédjaként elhíresült aktivista szervezte. Voltak ellentüntetők is.
A menet résztvevőihez politikusok, pedagógusok, írók és publicisták is csatlakoztak, az akcióra erős rendőri kísérettel került sor. A menetet Oskar Dobrovodský hirdette meg, aki a hangoskodó, betelepülő malackai cigány családok szomszédjaként került be a köztudatba, az egyik társszervező pedig Marián Mitún, a Mi Szlovákiánk Néppárt egyik vezető politikusa volt. „A jelenlegi politikusok aszociális, tolvaj, bűnöző elemeket támogatnak a tisztességes emberek kárára” – jelentette ki a tüntetésen.

 

Dobrovodský ugyanakkor egy olyan, országos mozgalomban gondolkodott, amely megvédené azokat, akik az alkalmazkodni képtelen rétegek kárvallottjai. Csalódott abban, hogy a tüntetés résztvevői nem hallgatták meg az SNS egykori alelnökét, Anna Belousovovát – kikapcsolták a mikrofonját beszéde közben.
A tüntetők a vár elé akartak vonulni a vasúti állomástól, azonban a rendőrök egy ponton feltartották őket. A hatóságok oldalán megjelent Monika Flatíková-Beňová (Smer) is. A várkapu előtt újabb akadályba ütköztek, ezúttal ötven ellentüntető próbálta meg megakadályozni a menetet – őket a rendőrök szorították ki. Komolyabb atrocitás nem történt, bár az ellentüntetők erősen nehezményezték a hatóságok fellépését. „Abszolút elfogadhatatlan, hogy egy országban, amely nemrég az Európai Unió révén béke-Nobelt kapott, fasiszták meneteljenek a pozsonyi utcákon” – kommentálta a történteket Flatíková-Beňová.
A demonstráción Marián Kotleba szimpatizánsai is megjelentek a Szlovák Testvériség zászlóival, a szervezők azonban tagadták, hogy közük lenne a szélsőségesekhez. „Én és Oskar Dobrovodský is bizosan elhatároljuk magunkat az alaptalan rasszizmustól, az egyetlen célunk, hogy Szlovákiában megvédjék a tisztességes embereket” – jelentette ki Mitún. Az ellentüntetés résztvevői ezzel szemben arra panaszkodtak, hogy a demonstrálók közül többen is megfenyegették őket.
A Mi Szlovákiánk Néppárt tagjai a szombaton Jozef Tiso, a tót bábállam elnökének 125. születési évfordulójáról is megemlékeztek a turócszentmártoni temetőben.
(Bumm nyomán)