Forma-1. Mikor tükröt fogtam, megrémültem

A spanyol pilótanő alacsony sebességnél ütközött a szervizkamion lenyitott platójának egy angliai reptéren a Marussia-Cosworth-tal. Életveszélyes koponyasérülésekkel vitték kórházba, ahol többször műtötték, de jobb szemét nem tudták megmenteni. Nem csak a látását, magát a szervet sem.

Hónapokig lábadozott, és még mindig nem épült fel teljesen, de az Hola című magazinnak már hosszan nyilatkozott.

„Amikor magamhoz tértem, mindenki körülöttem volt, de azt sem tudták, fogok-e beszélni vagy ha igen, milyen nyelven. Angolul szólaltam meg, mert azt gondoltam, csak egy FIA-rutinvizsgálaton vagyok. Aztán az apám felkiáltott, Maria, kérlek, beszélj spanyolul, anyád a felét sem érti! Ekkor ugrott be minden, hogy mi történt, hol vagyok, és miért” – mesélte a versenyző.

A legsokkolóbb élmény akkor érhette, amikor először látta magát.

„Az elején még takarták a szemem, hogy ne láthassam. Amikor tükörbe néztem, 140 fekete öltést láttam az arcomon, mintha hajókötéllel foltoztak volna össze, olyan vastagok voltak. És elvesztettem a jobb szemem. Megrémültem. Viszont élek.”

Az agyi károsodást nem úszta meg, de a sisakot átütő plató életfontosságú területet szerencsére nem ért: „Hamarosan újra műtenek, de a neheze már mögöttem van. Néha fejfájás kínoz, és nem tudják megmondani, meddig tart majd, talán évekig. Vigyáznom kell a mozgással, elveszítettem a szaglásom és az ízlelésem. Vagyis most már az erős ételeket kedvelem”.

De Villota nem mondott le végleg a versenyzésről, Amerikában állítólag vannak pilóták, akik fél szemmel is rajtengedélyt kaptak. Visszatérésének lehetősége persze kicsi, mert a mélységérzetet a két szem együtt biztosítja, így ő ezt a képességét végleg elveszítette.

Nem beszél róla, így valószínűleg soha nem derül ki, miért futott bele a kamionba, az viszont sokatmondó, amit balesetének körülményeiről gondol: „Tanulnunk kell a történtekből, hogy az ehhez hasonló eseteket elkerülhessük. Az a célom, hogy a jövőben a biztonságért dolgozhassak, különösen az enyémhez hasonló gyakorlásokon. A pályákon mindent ellenőrzés alatt tartanak, de az effajta teszteken nem”.

De Villota úgynevezett egyenesvonalú próbán volt a Marussiánál, amikor reptéren a kocsival csak egyenesben száguldanak.