Kerékpárra cserélik autóikat az olaszok

Pillanatnyilag odaát már 2  euró felett jár a benzin literenkénti ára, így nem csoda, hogy a második világháború óta tavaly fordult elő először, hogy a csizmában több kerékpárt adtak el, mint autót. Kétkerekűből 1,75 millió fogyott, míg autóból csak 1,748 ezret adtak el, és a Fiat elnöke, Sergio Marchionne is katasztrofális eladásokról számolt be, a most szeptemberi adatok negyedével múlják alul a 2011-es számokat.

Az Olasz Kerékpáros Klub elnöke, Antonio Della Venezia nem is számít arra, hogy ezek a trendek egyhamar visszafordulnának.

„Olyan emberek is elkezdtek máshogyan gondolkodni, akik korábban csak és kizárólag autóval közlekedtek. Szerintem az autóeladások mértéke soha nem fog már visszaállni a 2008 előtti szintekre.”
Könnyen lehet, hogy igaza van. Számtalan család már megszabadult második, harmadik autójától, egyre népszerűbbek a telekocsis szövetségek, és megemelkedett a kerékpár-eladások száma. Úgy becsülik, hogy tavaly körülbelül 200 000 régi biciklit újítottak fel, és állítottak újra rendszeres üzembe.