A járási hivatalok jövő januárban önkormányzati hatáskörök sorát veszik át, s emiatt a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők ezrei maradhatnak munka nélkül. Ma azonban – miközben a leépítést meghirdették – senki nem tudja, hogy az egyes hatósági feladatok ellátáshoz mennyi emberre van szükség.

 Jövőre vidéken a 175 járási székhelyen, illetve a főváros 23 kerületében jönnek létre a kormányhivatalok irányítása alatt működő járási hivatalok, amelyek többek között az okmányirodai, a gyermekvédelmi és gyámügyek, egyes szociális, építésügyi, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékesei szerint az „államosított” feladatok ellátásához az önkormányzatoknál foglalkoztatott köztisztviselők közül tízezren kerülhetnek át az új hivatalokhoz.

A KSH legfrissebb adatai szerint 45 ezren vannak köztisztviselői státusban, s ők szinte kivétel nélkül a polgármesteri hivatalokban dolgoznak. A helyi közügyeket – ilyenek például a helyi adók, egyes szociális vagy településfejlesztési és településüzemeltetési ügyek – továbbra is ők viszik, de a szaktárca úgy becsüli: a települési apparátusoknak körülbelül harmadával kevesebb dolga lesz a következő esztendőtől. Ez azt is jelenti, hogy legalább ilyen arányú létszámcsökkentésre lenne szükség, ami körülbelül tizenötezer főt jelentene, miközben a járások csak tízezer köztisztviselőt foglalkoztatnának. Ám azt, hogy ténylegesen mennyien kerülhetnek utcára, s mi lesz a feleslegessé váló emberekkel, egyelőre senki nem tudja.  nol.hu