Nádas Péter Nobel-díjáért szoríthatunk a héten

Az elkövetkező nyolc napban kiderül, hogy a Svéd Akadémia kinek ítéli oda az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díjat. Az írók között magyar esélyest is emlegetnek.

Ma délelőtt 11 óra 30 perckor Stockholmban bejelentik, ki kapja idén az orvosi-élettani Nobel-díjat. A fizikai és a kémiai Nobel-díj kitüntetettjének nevét kedden, valamint szerdán közlik Stockholmban.

Hagyományaihoz híven a Svéd Akadémia egyelőre nem jelölte meg, mely napon hirdeti ki az irodalmi kategória nyertesét, de minden valószínűség szerint csütörtökön a déli órákban lehet számítani a bejelentésre.

A várományosok között emlegetik Murakami Haruki japán regényírót, Adonis szíriai költőt, a kanadai Margaret Atwoodot és Alice Munrót, de az amerikai Philip Roth vagy Joyce Carol Oates neve is elhangozhat. Az Egyesült Államok már hosszú évek óta vár arra, hogy újra Nobel-díjas írója legyen. Nádas Péter magyar író neve szintén évek óta szerepel az esélyesek között.

Pénteken a norvég fővárosban, Oslóban hozzák nyilvánosságra, hogy ki kapja a Nobel-békedíjat. A közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjének kilétét október 15-én ismertetik.

A díjazottak a korábbi tízmillió svéd korona helyett idén – tekintettel az elhúzódó gazdasági válságra – „csak” nyolcmillióval gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én rendezik.