Már el is telt pár nap az októberből , de még mindig lehet, hogy nem végleges a havi hazai moziműsor, hiszen az elmúlt napokban is történtek változások, utolsó pillanatso halasztások. Ezért most fokozottan érvényes a „közölt időpontok tájékoztató jellegűek” kitétel, még akkor is, ha a bemutatók nagyjára természetesen az előre meghirdetett időben fog sor kerülni. (Bár, ha megnézzük a bemutatók eloszlását nagyon furcsa jelenségre lehetünk figyelmesek, hiszen míg általában csak heti 4-5 új filmmel kell számolnunk, az egyik októberi héten legalább 10 premierre fog sor kerülni.)

 

Október negyedikén, azaz a hónap első mozis hetének startján már túl is vagyunk, nem kevesebb, mint hét új filmre válthatunk jegyet csütörtök óta. Minden bizonnyal a legtöbb nézőt a két hollywoodi premier fogja érdekelni: a szörnyekről szóló Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak (Hotel Transylvania) című animációs film, valamint a másféle szörnyetegeket bemutató Vadállatok (Savages), mely Oliver Stone új, nem sokat köntörfalazó filmje, mellyel végre rátalálni látszik a rendező a helyes útra. Meglepetést csak a multiplexekbe befurakodó, jó 5 éve leforgatott Tüskevár okozhat, ha nem veszett ki a nézőkből, főleg az idősebbekből a nosztalgia, hiszen valószínűtlen hogy a tinik manapság beindulnának egy hazai ifjúsági filmre. Sophie Marceau romantikázására is lehet igény, főleg, hogy A boldogság sosem jár egyedül (Un bonheur n’arrive jamais seul) szinkronnal kerül mozikba az MTVA forgalmazásában, amiből lehet következtetni arra, hogy nemsokára ingyen is meg lehet nézni az m1-en. A hét, vagy akár a hónap egyik kötelező filmjének a Gázos (Wrong) tűnik, mely a zseniális Rubber (mindenki emlékszik még a gyilkos gumiabroncsra) rendezőjének az új agymenése. A heti premierek közül még nagyon jól sikerült a német Barbara (Barbara) is, mely a 80-as évek NDK-jában játszódik és egy illegális határátlépés van a fókuszpontjában. A magyar, dokumentumfilmnek beharangozott, de propagandának is felfogható A természet IQ-ja pedig nyilvánvalóan csak olyanokat fog érdekelni, akik szeretik kétségbe vonni a darwini evolúciós elméletet.

Október 11-től mindössze három premierre kerül sor. A legtöbbeket minden bizonnyal itthon is az Elrabolva 2 (Taken 2) fog érdekelni, még akkor is, ha feliratosan fogják játszani a mozik. Sajnos amióta kiderült, hogy Olivier Megaton rendezi, azóta már cseppet sem várjuk annyira, s a kinti bemutatót követően be is bizonyosodott, hogy gyengén sikerült a második rész. A siker az első epizódnak köszönhetően természetesen azért meglesz, de egy esetleges Elrabolva 3 már közel sem fog akkorát durranni a második rész hatására a sorozatból kiábrándulóknak köszönhetően. Ezen a héten mutatkozik be itthon széles körben a Filmszemléről már ismert Aglaja, melyet Deák Krisztina rendezett és mindenképpen a megtekintésre érdemes magyar filmek közé sorolandó. (Lengyel koprodukcióról van szó, mely egy artistacsaládról szól.) A hét utolsó bemutatója az osztrák A második feleség (Kuma) lesz, mely török család története.

Az október 18-i mozis héten jelen állás szerint akár 13 filmet is láthatunk. Ezen a ponton érdemes is megállnunk és szusszanni egyet, ugyanis ezt a mennyiséget nem lesz egyszerű ép ésszel feldolgozni. Ráadásul bőven akad a premierek között olyan, mely közönségsikerre tarthat számot, de így mindenképp egymást fogják gyengíteni a bemutatók. Érkezik Ben Stillerrel és Vince Vaughnnal az Amerikában megbukó Kertvárosi kommandó (The Watch) című scifi komédia, és a világpremierrel egy időben a Parajelenségek 4 (Paranormal Activity 4) című horrorfolytatás. A gyerekek is kapnak egy negyedik részt, az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! (Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté) című képregény-adaptációt, de a tavasz nagy amerikai animációs sikere, a Lorax (The Lorax) is látható lesz vége itthon. Az ötödik közönségsikerre éhes film a rengeteget csúszó, vetkőzős és vicces Magic Boys Koltai Róberttől.

A kevésbé kommersz filmek között ott lesz két dokumentumfilm: az Ai Weiwei: Never Sorry, mely az ismert kortárs kínai képzőművészről szól, valamint Az utolsó hegycsúcs (La última cima), mely egy nemrég elhunyt spanyol hegymászó pap életét mutatja be. A többi alkotás majdnem mindegyike koprodukciós alkotás lesz, a dán Csak a szerelem számít (Den skaldede frisør) rendezője Susanne Bier (Egy jobb világ, testvérek, Hogy szeretsz? és más remek filmek), főszereplője pedig Pierce Brosnan és Paprika Steen. A román Mindenki a mennybe megy (Toata lumea din familia noastra) Radu Jude filmje, egy családi kamaradráma, a dán Pardon (Undskyld jeg forstyrrer) egy jó kis fekete komédia, a Szesztolvajok (The Angels’ Share) Ken Loach cannes-i díjas komédiája, melynek címében a története, A temetésem szervezem (Get Low) egy 2009-es amerikai független dráma Robert Duvall és Bill Murray főszereplésével egy magányos emberről, míg a Szerelmet a feketepiacról (Paradies: Liebe) igazi fesztiválfilm Ulrich Seidltől (a korábbi munkáiból elég a Kánikulát említeni) a szexturizmusról, felkavaróan, tabuk nélkül.

Október 25-től minden ismét a rendes kerékvágásba kerül, úgy tűnik, hogy Liam Neeson és Daniel Craig elijeszti a konkurenciát. Utóbbi azért, mert 26-tól, tehát péntektől, hetekkel az amerikai bemutató előtt már láthatjuk itthon a 007: Skyfall (Skyfall) című új James Bond-mozit (IMAX-ben is!). A szokásos csütörtöki premiernap három új filmet fog útjára engedni: szinkronnal érkezik a Barátom, Knerten 2: Knerten nyomoz (Knerten gifter seg), mely egy norvég ifjúsági film, de látható lesz az Ízek palotája (Les saveurs du Palais) és a Vörös kesztyűk (Manuşi rosii). Előbbi egy francia vígjáték egy séfről, aki a köztársasági elnöknek kezd dolgozni, míg utóbbi egy román dráma A lefejezett kakas készítőjétől, ami az 56-os forradalom utáni erdélyi viszonyokat térképezi fel.

Ember legyen a talpán, aki az októberben bemutatni tervezett, ígéretesnek tűnő filmek mindegyikét meg tudja nézni. Ha csak öt lehetősége van valakinek moziba menni, akkor megtekintésre a Vadállatok, Barbara, Gázos, Tüskevár-kvartett mellett (mindegyik már e héttől látható a mozikban) a 007 – Skyfallt ajánljuk, habár az előző néggyel ellentétben a James Bond-moziról egyelőre még nem nagyon olvashatunk kritikákat. Novemberben pedig nem lesz megállás, jelen állás szerint akár 30 új filmet is láthatunk, melyek közül kötelezőnek a Rontó Ralph, a Szerelem, Az Argo-akció, a Felhőatlasz, a Silent Hill: Kinyilatkoztatás és az Alex Cross tűnik. De persze ezek esetében még teljes a bizonytalanság, hiszen egy kivételével még nem kerültek bemutatásra.