EU irányelvvel ellentétesen a hulladékot  kibocsátó lakosok helyett Miskolc városa közpénzen szállíttatja el a kommunális hulladékot!
Ebben az évben már harmadszor szállíttatja el Miskolc város vezetése több területen (számozott utcák, Hidegsor, Bábonyibérc, Lyukóbánya) a folyamatosan újraképződő háztartásokban keletkező hulladékot (patakmedrekből 6000. tonna. Illegális lerakókból 520 tonna) közpénz, közfoglalkoztatottak és start munkaprogram felhasználásával.
Annak ellenére, hogy az elszállításkor is és a Jegyző nyilvántartásában is folyamatosan szembesülnek azzal, hogy lakosok életvitelszerűen ott laknak, de sem szilárd hulladékszállítással, sem hatóság által előírt folyékony hulladék-elszállítással sem rendelkeznek, az intézkedések folyamatosan elmaradnak, így a törvényi előírások nem teljesülnek.
Egyesületünk a történelmi Avason (Hidegsoron) 2 ingatlant leellenőriztetett a Jegyzőhöz tartozó gyermekjóléti szolgálattal.
A gyermekvédelmi szolgálat megállapította, hogy a 2 ingatlanban 4 család lakcímkártya nélkül (bejelentkezés nélkül és kötelező közszolgáltatások igénybevétele nélkül) lakik. 9 gyerek + a szülők. Annak ellenére, hogy (itt is) a Jegyző nyilvántartásában szerepelnek az itt lakó családok, a Jegyző – mint a törvényességért felelős személy – elmulasztja a lakcím-bejelentkezési kötelezettség teljesítésére történő intézkedéseket, amiből teljesülhetne a kötelező közszolgáltatásokra való kötelezés és annak igénybevétele.
Így a történelmi Avas területén szemétszállítási szerződéssel sem rendelkeztek, sem a folyékony hulladék törvényi előírás szerinti elszállítással sem.
Megjegyzés: A gyermekvédelem is azt rögzítette a jegyzőkönyvekben, hogy a gyermeknevelés így jó ahogy van. Megállapításra került az is, hogy a segélyek felvétele területén elkövetik a költségvetési csalást, (megtévesztik a hatóságokat az igénylő lapokon a tartózkodási helyet tekintve) de ebben sem történt intézkedés.
A jegyző – nem tudjuk, hogy melyik konkrét eset kapcsán – a hulladék-elhelyezéssel összefüggő törvénytelenségekkel kapcsolatban nem azt tartotta szükségesnek, hogy megtegye a törvényesség irányába az intézkedéseket és a törvényesség előremozdítását kérőkkel együttműködést kössön, hanem becsületsértés vádjával tett feljelentést egyesületünk vezetője ellen. http://www.jovonk.info

 

Szemes István,
Települések Megmaradásáért Egyesület Elnök
„Érpataki Modell” Országos Hálózata: Miskolci Bázis