Ettől a nemzetgazdasági miniszter szerint 95 milliárd forint többlet-áfabevétel folyna be a büdzsébe, azaz durván 500 milliárd forintnyi forgalom fehéredne ki. A 400 ezer gép által lefedett három szolgáltatási terület nagyjából és éves szinten 10 ezermilliárd forintos forgalmat bonyolít le, ebből a becslések szerint 10-15 százalék lehet az adózatlan. Eszerint Matolcsyék – megint csak erős becslés – úgy számolhatnak, hogy harmadával csökken a feketeforgalom.

Vélhetőleg azért csak ennyivel, mivel a hazai feketeáru java eleve elkerüli a kasszát: számla nélkül veszik és értékesítik azt. A másik elterjedt feketézési módszer, amikor a kereskedő a pénztárgépekkel trükközik, például külön pénztárgépet állít be délelőttre és délutánra, az adóbevallásában pedig csak az egyik gép adatait szerepelteti, a forgalomkülönbségből fakadó áfakülönbözetet pedig elteszi.

Amennyiben a miniszter ötlete technikailag megvalósítható, azaz valamiféle hardveren keresztül a NAV állandó bepillantást nyer a fekete dobozokba, úgy a jövőben a helyszínen történő, tételes adóvizsgálat helyett a NAV a saját szerverén összesíti az adott vállalkozás pénztáraiból beérkező adatokat, és utána megnézi, hogy eltért-e az adóbevallástól.