A tényleges forgalmat, annak időbeli  eloszlását könnyen áttekinthetővé, ellenőrizhetővé teszi a pénztárgépek és az adóhivatal közötti online kapcsolat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI kérdésére.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy az áfa-bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a NAV között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben.

Az NGM hangsúlyozza: több nemzetközi példa is mutatja, köztük a bolgár is, hogy komoly eredményeket lehet elérni a bevételek eltitkolásának visszaszorítása terén a korszerű, a tényleges forgalmat, annak időbeli eloszlását könnyen áttekinthetővé, ellenőrizhetővé tevő pénztárgépek bevezetésével.

Az adatok elemzésével könnyebben kiszűrhető, ha valamely gazdálkodó bevételét eltitkolva rövidíti meg az adóbevételeket, a kormány ezért döntött a rendszer bevezetéséről, a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki – közölte az NGM.