Megadta a felhatalmazást a török  parlament a hadseregnek, hogy akár Szíriába behatolva is megtorolja az országot ért támadást. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök egyik neve elhallgatását kérő munkatársa szerint ez ugyanakkor nem jelent hadüzenetet, az ország „nem érdekelt a harcokban”.

A döntést szerinte „figyelmeztetésnek” szánják. Vagyis, nem jelent azonnali inváziót, csak megadja a lehetőséget a hadseregnek, hogy a további porvokációkra saját hatáskörében döntve akár komolyabb katonai akcióval is reagáljon.
A hadsereg egyelőre csak tüzérséggel bombáz szíriai célpontokat. A szerdai, hat török halálát okozó aknatámadást megtorló akciókban a szíriai felkelők szerint már több szír kormánykatona életét vesztette.
Szerdán egy nő és öt gyerek vesztette életét a szír határhoz közeli Akcakaléban egy aknatámadásban. Az aknákat a határ túloldaláról lőtték ki, ahol a kormányhadsereg az előző nap kezdett akciót a felkelők ellen. Törökország a támadás óta folyamatosan támad szír célpontokat a határ térségében.

A török kormány emellett az ENSZ Biztonsági Tanácsához és a NATO-hoz fordult, előbbitől Szíria elítélését várja, a katonai szövetséget pedig az észak-atlanti szerződés 4. cikkelye alapján tájékoztatta a történtekről, de egyelőre nem kért segítséget