Mille Lajos a szerencsejáték maffia ellen

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén meghallgatták a szolgálatok tájékoztatóit, az ülés után a képviselők azt mondták, vannak nemzetbiztonsági kockázatai a nyerőgépiparnak. Levélben kérték a nyerőgépipar munkavállalói a képviselőktől, hogy ne szavazzanak munkahelyek tízezreinek megszüntetésére.
Vannak nemzetbiztonsági kockázatai a nyerőgépiparnak, mondták az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület hétfő esti zárt ülése után. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, az ülésen meghallgatták a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóit, amelyek maximálisan alátámasztották a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott előzetes véleményeket. Kérdésre válaszolva hozzátette, „olyan körök működtetik ezeket a nyerőautomatákat, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”.
Az ülés összehívását kezdeményező Mile Lajos (LMP) azt mondta az újságíróknak, hogy a szolgálatok vezetői a rendelkezésükre álló rövid idő alatt felkészültek, és érdemi válaszokat adtak a kérdéseikre. A politikus egy felvetésre azt válaszolta, hogy a szerencsejáték-ipar mindig is „kicsikét ingoványos” terület volt. Mint mondta, a pénzmosástól az őrzés-védésen keresztül vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.
Hangsúlyozta, ő azért kérte az ülés összehívását, mert képtelenségnek tartotta, hogy ha nemzetbiztonsági kockázatokról beszélnek, akkor az illetékes bizottság ne foglalkozzon a kérdéssel.

 

A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány, gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni, jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány hétfőn be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését. A parlament várhatóan már kedden elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet.