Bekavart a kormány. Megígérték, de mégsem csökken a távfűtés ára Miskolcon

Mostanában talán kevesebbet  lehetett hallani ageotermiáról, de ez nem jelenti azt, hogy leálltak volna a tárgyalások – ezt már Vécsi György, a Mihő Kft. igazgatója mondta lapunknak. Azt is: sikerült, a város számára kedvező kondíciókkal bővíteni azt a szerződést, amely a távhőszolgáltató és a PannErgy közt jött létre. Ennek elve minél több hőt vesznek, annál kedvezőbb lesz az ár. Vécsi György is azokat a folyamatokat sorolta fel, amit a PannErgy elnöke: hamarosan kezdődik a tervezés, a vezetékszakaszok, hőközpontok megtervezése, engedélyeztetés. Szerinte is 2011 végére kiépülhet a rendszer Miskolcon. Azt is elmondta: amennyiben ez megvalósul, jelentősen olcsóbb lesz a hődíj .

 

Hangsúlyozta: igaz, csak az Avast érinti majd egyelőre a projekt, de ez nem azt jelenti, hogy csak itt lesz olcsóbb a fűtés. A városnak öt hőkörzete van, így egységesen csökken majd az ár, várhatóan 20 százalékkal -írta 2011-ben a boon.hu

 

A PannErgy Nyrt. viszont nemrégiben arról tájékoztatta minap.hu-t, hogy megfelelően haladnak a geotermikus rendszer építési munkái.
– Munkatársaink fokozott ütemben végzik a hővezeték fektetésével és műszaki állomások kiépítésével kapcsolatos munkákat annak érdekében, hogy novemberben megkezdődhessen a korábbiaknál lényegesen olcsóbb és környezetbarát geotermikus hő betáplálása a MIHŐ-rendszerbe – nyilatkozta Bokorovics Balázs, a társaság igazgatótanácsának elnöke.
Rövid távon ugyan nem befolyásolja a távfűtés árát a miskolci geotermikus projekt, hosszú távon viszont a lakosság is érezheti az előnyét a környezetbarát és megújuló energiának. A Mályiban kitermelt forró vízzel ugyanis olcsóbban lehet hőt előállítani, mint a földgázüzemű erőművekkel.

 

A távfűtés árát és a hozzá tartozó támogatást most már nem az önkormányzat, hanem az energiahivatal határozza meg. Az energiatermelők egyelőre még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy milyen tarifát alkalmazhatnak októbertől. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint azonban szinten tartják a rezsiköltségeket, vagyis a lakossági fogyasztóknak most ősszel nem kell újabb drágulásra számítaniuk-írja a minap hu