Megbélyegzés, címkézés (a Földes igazgatóválasztás  margójára).   Emlékszem, hogy az átkosban, amikor is gyerek, majd Földes diák voltam jó apám megbélyegzett ember volt. Egyszerű volt akkoriban a „képlet”: állami vállalatnál dolgozott, és tehetségesember volt, így hát kapott kisebb, nagyobb vezetői megbízásokat, ám de nem volt párttag és nem volt hajlandó a pártba belépni többszöri felszólításra sem. Fejtörést okozott rendesen az öregem, hisz hogyan lehet egy szocialista nagyvállalatnál vezetői beosztásban valaki piros (párt)könyv nélkül. Így hát megbélyegzett volt édesapám, mert párton kívüli volt. De túlélte, sőt nemcsak a rendszerváltás után, hanem az elátkozott időkben is büszke volt e stigmára. Én meg egy pártkönyv nélküli szülők gyerekeként a Földesbe jártam, amire a mai napig büszke vagyok. De büszke vagyok a szüleimre is.  

Azt hittem ezidáig, hogy politikai címkézés már nincs, és már majdnem el is felejtettem azt a megbélyegzős időszakot a régmúltból.

Aztán meg jött ez a Földes igazgatóválasztási história és rá kellett jönnöm, hogy mostanában egyre jobban divat címkézni embereket, cégeket, de még civil tömörüléseket is, ráadásul demagóg módon. Ha már nincsenek érvek, vagy kiüresedtek az érvek az épp hatalmon lévő párt képviselői részéről, jön a beválni látszó trükk: hangos ráolvasásos kiabálással a végső érv, hogy szoci, vagy komcsi a véleményt nyilvánító szerencsétlen honpolgár. Közben meg lehet, hogy épp jobboldali szavazóról van szó, így hát elég nagy sértés ilyeneket sugallnia a városi médiának.

Rájöttem arra is, hogy igen nagy a különbség a gyerekkorombéli megbélyegzés és a mostani rákiabálásos megjelölés között. Az átkosban legalább valós, objektív alapokon nyugodott az a stigma, hisz vagy volt valakinek pártkönyve vagy nem.

És most a skatulyázás vajon min alapul? Amit most tapasztalok, arra nincs magyarázat, nem a pártkönyv színe az alapja a címkézésnek. Egyszerűen nincs tisztelete, hitele a civil véleményeknek akkor, ha netán ellentétes egy városvezetés politikai akaratával. És ha a civilek, az érintettek a „jót s jól” jegyében őszintén, politikamentesen állnak ki valami mellett, azonnal jön a porhintés, sugalmazás, címkézés: szoci tüntetés zajlott Miskolcon Földes ügyben. Ugyan már, mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Tisztában van ezzel a hatalom is, főleg úgy, hogy a városatyák tudják azt is, hogy kik szólaltak fel az Öregdiákok által meghirdetett demonstráción: Dr. Hevesi Attila a Miskolci Egyetem nyugalmazott professzora, aki már az 1970-es évek legelején Bocskai díszmagyarban járt a Földes Gimiben  a földesista diákokat Erdélybe vitte osztály kirándulni és politikai nézetei miatt távolították el az iskolából,  a szülők nevében felszólaló lokálpatrióta doktornő egyenesen szónoklatot mondott, amit még Ciceró is megirigyelhetne, de felszólalt a jobboldaliságát nyíltan vállaló Fórizs Antal öregdiák, és nem utolsó sorban városunk egyik legismertebb kardiológus főorvosa is. (Zárójelben jegyzem meg, hogy Hevesi professzor Úr nem szólalt volna fel, ha politikai tüntetés lett volna a Földes igazgató választás ügyében meghirdetett civil demonstráció.)

Legegyszerűbb politikai támadásnak aposztrofálni egyébként politikától független jó szándékú, értékörző civil-véleményeket ha nem egyezik a hatalom akaratával. Demagógia, ráolvasás, riogatás, skatulyázás, megbélyegzés és átpolitizálása egy helyi közügynek. Meg kellene már értenie végre a városatyáknak – jobb és baloldalon egyaránt – vannak olyan helyi közügyek, ahol nincs helye politikának, nem lehet a nép előtt erkölcsileg legitim az erőből döntés az érintettek egyöntetű véleményével szemben, illetve politikai okokból döntés elodázása károkat okoz. Az ilyen szemlélet rombol, ami pedig fáj azoknak, akik érzik Miskolc lüktetését pártoktól és politikától mentesen.

A szabad véleménynyilvánítás tudomásom szerint állampolgári alapjog. Ha a civilek jól körülhatárolható csoportjai (tantestület, diákság, szülők, alkalmazotti közösség, öregdiákok) egyazon véleményen vannak 100 %-ban, mondja meg már nekem valaki, hogy szabad-e ezt cimkézni politikailag? Szerintem nem. A Földes ügyben az érintettek véleménye a civilek saját bélyegző lenyomata a saját civil címkéjükön. Maradjon meg ez a civil védjegy e városban, melynek védettséget a tavaly összegyűjtött 40 ezer civil aláírás szolgáltatja.

Miskolchoz hasonlóan Szigetszentmiklóson, Újbudán és épp a múlt héten Budapesten Zuglóban is hangot adtak véleményüknek a civilek, merthogy ezen települések jó hírű gimnáziumainak igazgató választása körül az érintettek ugyancsak ellentétes véleményen voltak/vannak a városatyákkal.

Ha már mindenképpen ragasztani kell, Miskolcra a civil-címkét rakom…
egy egykori földesista diák