Ha éppen egy nyálgolyót szeretnél kilőni…

EL AZ ÚTBÓL

 

„Amikor kezdő futóval találkozunk, gyakran a belső sávban fut”, mondja Haas. „Ha nem időre futsz, inkább a pálya másik szélét válaszd, így nem fogsz akadályozni senkit.”

2. NE ELŐZGESS
„Ha van partnered a futáshoz, ne nyomulj nagyon. Ha előtted fut, ne akarj rálépni a sarkára”, tanácsolja Symmonds. „Tudom, ez sok futót nagyon zavar, hiszen ha felgyorsulsz és le akarod előzni, ő is gyorsít majd és ugyanúgy előtted fog futni, mint addig.”

3. CSAK KÖNNYEDÉN
„Ha most kezdedl a futást, ne fuss hosszú távokat. Ha hetente 10 %-kal növeled a távot, az a megfelelő”, mondja Symmonds. Fontos, hogy ne emeld sokkal a kilométerek számát.

4. KAPCSOLJ KI
„Ha valaki elhív futni, ne vigyél magaddal zenelejátszót”, tanácsolja Haas. „Azért hív, hogy beszélgessetek, egyébként nem szólt volna neked.”

5. GONDOLKOZZ MIELŐTT KÖPNÉL
„Ha éppen egy nyálgolyót szeretnél kilőni, nézz körbe, nehogy leköpj valakit,” mondja Symmonds. „És mindig nézd meg, honnan fúj a szél.”

6. TARTSD A RITMUST
„Ha lépéssszámlálós órát viselsz, ne legyél az az idegesítő forma, aki csak a futás ritmusára figyel,” tanácsolja Higgins. „És ne fuss gyorsabban, mint amire a tested képes, csak azért, mert az órád arra késztet.”

7. RUHATÁR
„Ha azt szeretnéd, hogy a többi futó is komolyan vegyen, felejtsd el a kosarasnadrágot,” tanácsolja Symmonds.

8.TANKOLJ
„Mindegy, hogy mit eszel futás előtt, de vegyél magadhoz valamit 15 perccel a futás befejezése után”, mondja Higgins.

9. MARADJ LE
„Ha csapatban futsz, ne te legyél az, aki a többiek előtt 1 méterrel fut és ne te diktáld az iramot,” tanácsolja Haas. „Nem elég, hogy ezzel felbosszantod őket, de felborítod az ő ritmusukat.”

10. TARTSD TISZTÁN
Viselj tiszta pólót futás közben. Semmi sem rosszabb annál, ha olyan mögött futsz, akiből irdatlan szag árad.- mondja Higgins

11. TUDD, HOL A HELYED
„Ha futópályán futsz, úgy, mint a vezetésnél, itt is tarts jobbra,” tanácsolja Symmonds. De ha úton futsz, a bal oldalon kocogj a forgalommal szemben.

12. TESTÁPOLÁS
„Tudom, a férfiaknak nehezebb, de mindenemet bekrémezem, még a csuklómat is, nehogy az óra kidörzsölje a bőröm,” meséli Higgins

+1. VÁLTOZTASS
„Természetes adrenalin szabadul fel benned, ha te vagy az élen, ezért ha csapatban futsz, cseréljetek gyakran helyet egymással,” tanácsolja Symmonds.