Extraprofittal árusítja kegyeleti kellékeit  a nyíregyházi temetkezési vállalat, és az igazgató júniustól csak úgy engedélyezi a temetést, ha a hozzátartozók a cégtől vásárolnak – írta a Népszava csütörtökön.

 

A kevésbé tehetősek nem tudják megfizetni a cég árait, ezért a térség legnagyobb koporsógyártójától közvetlenül – és jóval olcsóbban – vásárolnak, az idén néhány hónap alatt 40 család vitt be a temetőbe temetkezési kelléket. A lapnak egy hozzátartozó elmondta, hogy apósa temetésére nem akarták „beengedni” a máshol vásárolt koporsót azzal az indokkal, hogy júniustól csak a helyben vásárolt koporsóval engedélyezik a temetést. A hölgy a jegyzőhöz fordult, aki ugyan nem tartotta jogszerűtlennek az eljárást, de felhívta a temető igazgatóját, aki ezt követően – igaz, felár megfizetése ellenében – engedélyezte a szertartást.

A Népszava úgy tudja, a hasonló ügyekben érintett családok pertársaságot akarnak létrehozni, hogy együtt lépjenek fel anyagi és erkölcsi káraik kompenzálásáért. Az ügy várhatóan a városi közgyűlés ülésén is szóba kerül, és vizsgálóbizottság alakulhat a temetkezési cég eljárása miatt – írta a lap.