Beszorultak saját javaslatukba a kormánypártiak , amiből jól már nem tudnak kijönni – mondta a hvg.hu-nak FedorVilmos, az oktatási bizottság MSZP-s tagja. Szerinte túl nagy az intézmény presztízse, így a Veres Pál eltávolítását kívánók nem tudtak más fogást találni a korábbi igazgatón. „Csütörtökön lesz képviselő-testületi ülés, ott majd eljátsszák a demokráciát, behívják a két pályázót és várhatóan közlik velük, hogy nem hirdetnek eredményt” – mondta a képviselő.  

 

Fórizs Antal közgazdász 1967-ben érettségizett a Földesben, ahogy később három lánya is. Ő az egyik szervezője a szerdai csendes demonstrációnak, mivel „ez a gimi nem engedheti meg, hogy irányítás nélkül működjön”. Véleménye szerint az iskolát Földes néven ismeri mindenki, ezért értelmetlennek tartja a névváltoztatást. Ezer főre számítanak, de úgy érzi, a kialakult hangulat miatt ez a szám sokkal nagyobb is lehet. A politikai pártokat viszont távolmaradásra szólítja fel.

A sajtónak közleményt juttattak el az öregdiákok, amelynek lényege, hogy az igazgatói állásra pályázók közül egyöntetűen Veres Pált támogatják, mivel az elmúlt 15 évben bizonyította alkalmasságát. Egyben méltatlannak tartják az oktatási bizottság álláspontját a pályázókkal szemben, az igazgatói kinevezés pedig szerintük nem politikai kérdés, hanem városi közügy.

Nem szerencsés a kialakult helyzet Veres Pál szerint sem. Azt mondta: az oktatási bizottság és az önkormányzat vezetői már a pályázat kiírásakor tudták, hogy változhat az intézményfenntartó. Szerinte ebben a helyzetben éppen az lenne a város számára jó, hogy „helyi embereket nevezzen ki felelős posztokra, ha a későbbiekben befolyást szeretne gyakorolni az intézményre”. Egyébként „nem tartja jónak, hogy az ügyben politikai adok-kapok zajlik”. A Földest szeptembertől a korábbi igazgató-helyettes, Fazekas Róbert igazgatja, aki helyettesének Veres Pált nevezte ki.

Az oktatási bizottság elnöke érdeklődésünkre egy közleményt juttatott szerkesztőségünkbe, amelyben a 2012. szeptember 20-án született bizottsági véleményt ismételte meg. Ott javasolták a közgyűlésnek, hogy „felelősen gondolkodva ne döntsenek új igazgatók megbízásáról, mivel január 1-től fenntartóváltásra kerül sor”. Molnár Péter „meggyőződése, hogy korrekt az eljárás, mert így az új fenntartó megkapja a lehetőséget arra, hogy saját érdekeit mérlegelve hozzon hosszú távú döntést”. hvg.hu