A helyi Fidesz kampánygépezetévé vált a közpénzből fenntartott városi média Ózdon az ellenzék szerint. A tévé és hetilap bő teret ad a Fidesz képviselőinek, az ellenzékiek ugyanakkor elvétve jutnak megszólaláshoz. A kialakult helyzet miatt tüntetést is szerveztek. A tévé ügyvezetője szerint kiegyensúlyozottak a műsorok.

 

Utoljára 1956-ban követeltek Ózdon sajtószabadságot, ám sokan úgy érzik a kohászvárosban, hogy ennek újra eljött az ideje. Szerintük ugyanis az önkormányzati tulajdonú Ózdi Kommunikációs Kft. egyoldalú tudósításokat és híreket gyárt úgy a városi televízióban, valamint az Ózdi Körkép havi lapban.

A 2010-es önkormányzati választások után rövid idő alattnégy ötven év fölötti tapasztalt szakembert, két operatőrt és két újságírót rúgtak ki az ÓVTV-től, helyükbe pedig kezdőket vettek fel rövid időtartamú szerződéssel, amit rendszeresen megújítanak. Két kirúgott korábbi televíziós szerint az volt a fő bűnük, hogy a kiegyensúlyozottság jegyében riportokat készítettek jobbikos és szocialista képviselő-jelöltekkel, illetve pártvezetőkkel is. Egyikőjük például a megszüntetett fizetős parkolókról forgatott, ahol nem kapcsolták ki a jegykiadó automatát, és ezért a Jobbik a szerkezetet letakarta egy szemetes zsákkal. Az erről készített anyagot nem engedték adásba.

Már a 2010-es önkormányzati választás kampányában elindult egy korábban nem ismert folyamat az Ózdi Városi Televízió (ÓVTV) szerkesztőségében, az azóta politikai nyomásra kirúgott szerkesztők és operatőrök véleménye szerint akkortól sérül a kiegyensúlyozott tájékoztatás Ózdon. A még MSZP többséggel működő önkormányzat több nagy értékű pályázatot nyert, amit Bukovinszky Zsolt főszerkesztő igyekezett elhallgat(tat)ni. Nem került adásba például Benedek Mihály polgármester nyilatkozata 2010. szeptemberében arról, hogy erdőművelésre 420 millió forintot nyertek. A készre vágott anyagot viszont adás előtt Bukovinszky kivetette, azzal a kifogással, hogy az nem felelt meg az ő elvárásainak. Bár ekkor még az MSZP volt többségben a képviselőtestületben, a helyi szocialisták belső szakadása miatt (Benedek is kilépett az MSZP-ből) már nem voltak képesek a számukra negatív fejlemények ellensúlyozására. A cikk folytatása itt.