Tegnap volt látható s hallható Lea  lányom a Hír tv Paletta című kultúrális műsorában, annak kapcsán, hogy kislányom megkapta a Gundel-díjat, ami – Pataky Enikő műsorvezető úgy fogalmazott -: ez a díj a balettművészet Oskar-díja. Ha érdekel, megnézheted Barátom interneten, ha beütöd a gugliba, hogy hírtévé, utána pedig az Ősök tere csomagban található a tegnapi adás.

 

Tegnap találkoztam Ladányi Tamással, aki a Fishing and Huntig vadászműsor producere, és megállapodtunk, hogy a 40 esztendőnyi vadászati tapasztalataimat az ő csatornájukon hasznosítom a jövőben. Riportot fogok készíteni pl. Kemény Dénes és Csank János mesteredzőkkel, akik vadásznak is.

Még mindig a vadászat témájánál maradva: ugye emlékszel Barátom, hogy tavaly ilyenkor arról értesítettelek, hogy felkérést kaptam egy Nyugat-Afrikában működő vadászati vállalkozás vezetésére, melyet egy remek honfitársunk üzemeltet. Aztán ez év elején azt a szomorú hírt is közöltem veled Barátom, hogy a leendő munkáltatóm halálos beteg lett, és így a kiutazásom kétséges… most meg már el is veszett. Mert tegnapelőtt a Nimród szerkesztőségben ért el a telefonhír, hogy meghalt az a remek ember. Ismerte a világ csínját-bínját, aki világpolgár és nagyszerű ember volt… És aki mellesleg megérezte bennem azt a képességet, hogy tudok bánni az emberekkel, még ha fekete is a bőrük színe… Értek a vadászathoz is… tehát sok feltétele adott lett volna az afrikai munkavállalásomnak… de mindezen álmok és tervek – nyugossza Isten! – András koporsójával együtt a mélybe vesznek. Ahogy az a hatodik koporsó. Amit Dörner be akart mutatni az Újszínházban, és a főpolgármester nem engedélyezte. Nem tudom, Dörnernek milyen reklámtanácsadói vannak (ha vannak), de ennél nagyobb érdeklődést nem válthatott volna ki a Hatodik koporsó iránt, mint azzal, hogy a mai világban betiltanak egy darabolt. A vegyesen megítélt aczéli korszak legnyálasabb időszaka köszön vissza ebben a betiltásban. Mondom ezt úgy, hogy nem olvastam a darabot… de, ha egyszer valahol bemutatásra kerül, borítékolható a közönségsiker, a lovasrendőrök kardlappal távolítják el a színházi pénztár elől a terhes anyákat, akik jegyet akatnak venni a Hatodik koporsó című darabra… Melyben a komcsik minket, a mi ifjúságunkat, életünket és jövőnket helyezték végső nyugalomra. Abban a hatodik koporsóban nyugszanak a meg nem született gyermekeink, abban porladnak a Hortobágyra és Recskre kitelepített elődeink… De nyugodjunk békében, ne háborogjunk groteszk és kiöregedett Hamletként, hiszen a háborgás háborút szül benned, az idegesség pedig megnyomorítja a lelket. Hogy is szól a régi mondás: idegeskedni s háborogni annyi, mint mások ostobasága miatt önmagadon bosszútállni.

Ja, és holnap megyek Dörnerhez, mert ígéretet kaptam tőle egy szerepre. Négy éve kallódom ide-oda: vendégjáték Veszprémben, kétszer Békéscsabán, aztán az elgyakott Koltai Robi produkció… Szeretnék már végre otthon lenni valahol, hiszen Tamási Áron is életcélul ezt a mindenkinek kijáró, elemi célt tűzi ki , s nevezi az emberi élet értelmének. Egy színházi társulatot családomként venni, egy évvel a szakmai nyugdíj elérése előtt békében nyugdíjba menni, nyugodni békében és elfeledni minden rosszat, elfeledni mindent, …csak a szerep szövegét nem… de abban mindig erős voltam, nekem sosem kellett súgó…

Nyilván egy szakmai blokád alatt lévő színházban lépek majd fel, ha eljövend a pillanat… de ez a kirekesztettség már kit érdekel, leszámítva néhány kirekesztő kultúrsznobot. Ott játszik Bánsági Ildikó, kinek édesapja „földim”, hiszen pancsovai születésű… ott van Helyei Laci és még sok remek színész… Nemrég láttam tőlük egy előadást. A szakmai minőségnek van egy előnye a szakmaiatlansággal szemben: hogy a minőség látható. Hogy mi rossz és miért, a néző nem mindig veszi észre. De a jót érzi, látja. Mert azt nem a mindent elrontó politikusok és kritikusok irányítják. A színpad egy varázslatos hely: ott minden meglátszik: a jó s a rossz egyaránt. Ezért igazságos a színpad a gaz politikusokkal ellentétben. Hogy mindig igazat mond, és mutat. (Feltéve ha jó a bemutató, vagy legalábbis az előadások.)

Calvero